Gazze'deki savaşın maliyetinin artması nedeniyle Netanyahu’nun, kabine ofislerinin bazılarını kapatmayı düşündüğü bildirildi.
YDH- İsrail Kanal 12 televizyonunun haberine göre, Başbakan Benyamin Netanyahu, tahsis edilen bütçeyi savaşın ağır maliyetlerini karşılamak için kullanmak amacıyla bazı kabine ofislerini kapatmayı düşünüyor.
Kanal 12 yayımladığı bu haberde, Gazze Şeridi'ndeki mevcut savaşın maliyetinin milyarlarca ‘şekel’ (İsrail rejiminin para birimi) olduğunu ve bunun da kabineyi, resmi daire sayısını azaltmanın bir yolunu aramaya yönelttiğini bildirdi.
İsrail Merkez Bankası Başkanı Amir Yaron daha önce Netanyahu'ya kamu harcamalarını hızla azaltması çağrısında bulunmuş ve İsrail kabinesinin 210 milyar şekel (58 milyar dolar) tutarındaki savaş maliyetini dikkate almaması durumunda piyasaların kötü tepki verebileceği konusunda uyarmıştı.
Kanal 12 haberde ayrıca, Netanyahu'nun kabine ofislerinin kapatılmasına siyasi intikamın eşlik etmemesi gerektiğini şart koştuğuna dikkat çekti.
İsrail Maliye Bakanlığı'nın 10 bakanlığın kapatılması yönünde tavsiyede bulunduğunu bildiren Kanal 12, ancak Netanyahu'nun başka önerilerde bulunacağını söylediğini duyurdu.
Söz konusu habere göre, kabinedeki herhangi bir bakan henüz istifasını açıklamamış olsa da Diaspora İşleri ve Sosyal Eşitlik Bakanı Amichai Chikli’nin ofisinin kapatıldığına dair haberlerin olduğu söyleniyor.
İsrail rejimine bağlı Walla adlı haber sitesinin bildirdiğine göre de yedek subaylarının birçoğu İsrail genelkurmayını, savaşın ne zaman sona ereceği ve ne zaman eve dönecekleri konusundaki sorulara yanıt vermediği için eleştirdi.
Walla sitesi haberinde, bu subayların Gazze'deki savaşın 90 günden fazla süreceğini öngörmediklerine de dikkat çekti. Habere göre, bu noktada söz konusu subaylar bu savaştaki kaderlerini ve maddi olarak kendilerine bağımlı olan ailelerinin kaderlerini bilmek istiyorlar.
Daha önce Mısır Merkezli "Kahire el-İhbariyye" televizyon kanalı da Yemen donanmasının operasyonlarının ardından, işgal altındaki güney Filistin'deki Eilat limanının ilk kez boşaltıldığını ve bunun, İsrail rejimin ekonomisine ciddi bir darbe vurduğunu gösteren uydu görüntüleri yayınlamıştı.
Gazze Şeridi'nde savaşın tırmanmasının ardından Yemen ordusu yaptığı açıklamayla, işgal altındaki Filistin'e gidecek hiçbir İsrail gemisinin Bab el-Mendeb Boğazı ve Kızıldeniz'den geçmesine izin verilmeyeceğini duyurmuştu.