Ateşkes anlaşması konusunda direniş tek yumruk

img
Ateşkes anlaşması konusunda direniş tek yumruk YDH

Filistin direniş hareketleri Hamas ve İslami Cihat’ın üst düzey yetkilileri, Gazze’de ateşkes için devam eden arabuluculuk görüşmeleri hakkında önemli açıklamalar yaptı.




YDH- Lübnan’dan yayın yapan el-Meyadin televizyonuna konuşan Hamas ve İslami Cihat’ın üst düzey yetkilileri, ateşkes anlaşmasına ilişkin önemli açıklamalarda bulundular.

Hamas'ın Yurtdışı Ulusal İlişkiler Birimi Başkanı Ali Bereke, Hamas’ın muhtemel bir anlaşma konusunda diğer direniş gruplarıyla iletişim halinde olduğunu söyledi.

Hamas’ın yakın zamanda arabulucular tarafından sunulan önerileri cevaplamak için zamana ihtiyacı olduğunu vurgulayan Ali Bereke, Filistin direnişinin taleplerini vurguladı.

Ali Bereke, “Şartlarımız arasında daimi ateşkes, Refah sınır kapısının açılması, Gazze Şeridi'nin yeniden inşası için uluslararası Arap taahhüdü ve tutukluların serbest bırakılması yer alıyor” dedi.

Ali Bereke, direniş tarafından Gazze’de tutulan İsrailli tutukluların serbest bırakılmasının İsrail zindanlarındaki Filistinli rehinelerin serbest bırakılmasıyla mümkün olabileceğini belirtti.

Ayrıca Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye tarafından Mısırlı arabuluculara sunulacak yanıtın sadece Hamas'ı değil, tüm Filistin Direniş gruplarını temsil edeceğini söyledi.

Sunulan teklifin bazı detaylarına değinen Hamas yetkilisi, önerilen planın esirler için üç aşamadan oluştuğunu ve ilk aşamanın siviller için 45 günü kapsadığını söyledi. 

Ali Bereke, bir zaman çerçevesi belirlenmeyen ikinci aşamanın ise askeri personel için ve yine bir zaman çerçevesi belirtilmeyen üçüncü aşamanın da iki taraf arasındaki cenaze değişimi için olduğunu vurguladı. 

Hamas'a ateşkes süresinin uzatılabileceği yönünde bilgi verildiğini belirten Bereke, ancak direnişin ateşkes için Arap garantisi ve uluslararası garantiler istediklerinin altını çizdi.  

Hamas yetkilisi “Garanti talebimize ek olarak yeniden inşa, bölgeden çekilme ve vatandaşlara acil konut sağlanması taleplerimiz de var. Direniş, İsrail’in şartlarını dayatabileceği savaşı kaybetmedi” dedi.

Gazze'nin kontrolü ve denetiminin başkalarına devredileceği gibi senaryolar hakkında yorum yapan Bereke, “Kimse, Gazze Şeridi’ni nasıl yöneteceğimizi bize dikte edemez” diye konuştu. 

Baraka son olarak, Filistin Yönetimi'ni yöneten el-Fetih'in, direniş gruplarının birleşik ulusal liderlik planı ile ilgili belgelerine, resmi bir cevap göndermediğini söyledi.

İslami Cihat: Direniş, şartlar dayatılacak kadar zayıf değil

El-Meyadin’e konuşan İslami Cihat Siyasi Büro Üyesi Ali Ebu Şahin ise hareketin ‘Paris belgesi’ konusundaki tutumunun, Mısır'ın tutumuyla uyumlu olduğunu açıkladı.

Ebu Şahin, Paris belgesinde ateşkesle ilgili yeni bir görüşmesinin bulunmadığına dikkat çekerek, “Filistin'in iç işlerini yönetme konusunda fikir birliği ve bölgeyi dış müdahale olmadan yönetme formülü var. Sunulan önerilere ilişkin gözlemler, bunların ateşkesi sağlamadığını ve bize karşı yürütülen soykırım savaşı karşısında garanti istediğimizi gösteriyor” dedi. 

 “Uluslararası aktörler için ana itici güç, İsrail'in çıkarlarıdır, kriteri ise İsrailli esirlerdir” diyen İslami Cihat yetkilisi, Direnişin kendisine şartlar dayatılacak kadar zayıf olmadığını vurguladı.



Makaleler

Güncel