BM: İsrail'in Gazze'de tampon bölge oluşturması savaş suçu sayılacak

img
BM: İsrail'in Gazze'de tampon bölge oluşturması savaş suçu sayılacak YDH

BM Yüksek Komiseri Volker Türk, işgal rejiminin Gazze'de 'tampon bölge' oluşturmasının savaş suçu kabul edileceğini bildirdi.




YDH - Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, İsrail rejiminin Gazze Şeridi çevresinde 'tampon bölge' oluşturmasının Dördüncü Cenevre Sözleşmesi'nin ağır bir ihlali ve savaş suçu olarak kabul edileceğini belirtti.

The National'ın haberine göre Türk, yaptığı açıklamada "Askeri gereklilikle gerekçelendirilmeyen ve hukuka aykırı olarak gerçekleştirilen büyük çaplı mülk tahribatı, Dördüncü Cenevre Sözleşmesi'nin ağır bir ihlali anlamına gelir ve savaş suçu olarak kabul edilecektir," diye konuştu.

Türk, işgal rejiminin Gazze Şeridi'nde geniş çaplı bina ve ev yıkımları gerçekleştirdiğini ve tarım arazilerine el koyduğunu da sözlerine ekledi.

Tel Aviv, başlangıçta iddiaları reddetmiş olsa da tampon bölgenin oluşturulması Gazze ile sınır şeridinin çok sayıda uydu görüntüsüyle doğrulanmıştı.

Yüksek Komiser, Dördüncü Cenevre Sözleşmesi'nin 53. maddesinin 'özel mülklerin işgalci güç tarafından yıkılmasını yasakladığını' anımsattı.

Ortak güvenlik iddiasıyla bir tampon bölge oluşturma hedefinin 'uluslararası insani hukukta belirtilen 'askeri operasyonlar' listesindeki birkaç istisnayı karşılamadığını dile getirerek, "İsrail sivil altyapının bu denli kapsamlı bir şekilde tahrip edilmesi için ikna edici bir gerekçe sunmadı," ifadelerini kullandı.



Makaleler

Güncel