Axios: İsrail Gazze’de ABD silahlarını kullanıyor

img
Axios: İsrail Gazze’de ABD silahlarını kullanıyor YDH

Amerika'dan yayın yapan Axios haber sitesi, ABD’nin İsrail’e olan silah yardımını ele alan bir haber yayımladı.




YDH- Axios'un Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI) Silah Transferleri Veritabanı üzerinde yaptığı analize göre, ABD 1950-2022 yılları arasında İsrail'e askeri yardım yoluyla 70.000'den fazla silah (uçak, kara aracı, füze ve bomba) sağladı.

İsrail’in, ABD dış askeri finansmanının en büyük alıcısı olduğu ve bu yardımın çoğunun silah hibeleri şeklinde gerçekleştiğini söyleyen Axios, bu konuda önemli hususlara değindi.

Stimson Center'da ABD silah transferi uzmanı olan Elias Yousif’un bu ayın başlarında Time'a verdiği demece yer veren Axios, "İsrail'in Gazze'deki mevcut operasyonlarında ABD silahlarının yoğun olarak kullanıldığını söylemek bence güvenli bir varsayımdır" dediğini aktardı.

ABD’nin, 2023 yılında İsrail'e füzeler ve uçaklar da dahil olmak üzere en az on altı çeşit silah sağladığını bildiren Axios, ancak silahların tam sayı ve türlerinin kamuoyuna açıklanmadığını söyledi.

Söz konusu site, bazı politikacıların Beyaz Saray'a daha açık sözlü olması için “baskı” yaptığını iddia etti.

Axios göre, Temsilciler Meclisi Üyesi Cori Bush’un geçtiğimiz günlerde Washington Post'a verdiği demeçte "Biden yönetimi, Ukrayna ve diğer ülkelere yaptığı silah transferlerinde olduğu gibi İsrail'e de aynı şeffaflığı sağlamalıdır" dedi.

Pentagon tarafından, İsrail Savunma Kuvvetleri'nin ABD tarafından sağlanan silahları nasıl kullanacağı konusunda bir sınırlama getirilmeyeceğini belirten Axios, Biden yönetiminin, “İsrail'i, sivil kayıpları sınırlamaya çağırdığını ve çatışmalarda insani molaları desteklediğini” açıkladı.

Axios'un araştırmasına göre, ABD'nin İsrail'e yıllar boyunca tedarik ettiği en yaygın silah sistemi Ortak Doğrudan Saldırı Mühimmatı (JDAM).

Haberde, Boeing’in geçtiğimiz ay, başlangıçta birkaç yıl içinde gerçekleştirilecek olan 2021 satışından İsrail'e 1.800 JDAM kiti teslimatını hızlandırdığı bildirildi.

Axios'tan Jacob Knutson'un haberine göre İsrail, ABD'nin en gelişmiş askeri teknolojilerinden bazılarına erişebiliyor ve ABD desteği, İsrail'in yıllık savunma bütçesinin yaklaşık %15'ini oluşturuyor.