NYT: Gazze'deki çatışmalar önümüzdeki 6 ayda 85 bin can kaybına yol açabilir

img
NYT: Gazze'deki çatışmalar önümüzdeki 6 ayda 85 bin can kaybına yol açabilir YDH

İngiliz ve Amerikalı bilim insanları, Gazze'de çatışmaların aynı ivmede devam ederek ateşkese gidilmemesi halinde önümüzdeki 6 ayda bölgede 85 bin kişinin hayatını kaybedebileceği tahmininde bulundu.




YDH - Londra Hijyen ve Tropikal Tıp Okulu ve Johns Hopkins Üniversitesi'nden uzmanlar, önümüzdeki altı ay içinde Gazze Şeridi'nde olumsuz bir senaryonun gerçekleşmesi durumunda yaklaşık 85 bin kişinin daha hayatını kaybedebileceğini öngörüyor.

Daha önce Filistin Sağlık Bakanlığı, Gazze Şeridi'nde savaşın başladığı Ekim 2023'ten bu yana en az 29 bin 300 kişinin hayatını kaybettiğnii bildirmişti.

New York Times (NYT) gazetesinin aktardığına göre uzmanlar, yaptıkları araştırmada Gazze Şeridi'ndeki durumun gelişimi konusunda 'temel, olumlu ve olumsuz' şeklinde üç senaryo modelledi.

Bunlardan ikincisi İsrail ile Filistin direnişi arasında daha uzun ve yoğun bir savaşın yaşanacağını, bulaşıcı hastalıkların patlak vereceğini ve bölgede yaşayan yaklaşık 85 bin kişinin daha öleceğini varsayıyor.

Bilim insanlarına göre bu tahmin, beklenen kayıp sayısından çok daha yüksek.

En iyimser tahminlere göre, çatışmanın tarafları Gazze Şeridi'nde acil ve kalıcı bir ateşkes sağlarsa ve bulaşıcı hastalıklar görülmezse, altı ay içinde yaklaşık 6 bin 500 kişi ölebilir.

Aynı zamanda, bölgedeki durum değişmez, fakat bulaşıcı hastalıklar da ortaya çıkmazsa yaklaşık 58 bin kişi ölebilir.



Makaleler

Güncel