İsrail heyeti esir takası anlaşması için Katar'a gidiyor

img
İsrail heyeti esir takası anlaşması için Katar'a gidiyor YDH

Arabulucular, İsrail işgal güçlerinin Gazze’den çekilmesi ve savaşın durdurulması konusundaki ısrarlarına rağmen Hamas’ın uzlaşmaya açık olduğunu söylüyor.




YDH-  İsrail'de yayımlanan Yediot Aharonot gazetesinin haberine göre, savaş kabinesinin Cuma günü Paris’te yapılan görüşmeler hakkında bilgilendirilmesi ve müzakere yetkililerinden brifing almasının ardından İsrailli bir heyet rehinelerin serbest bırakılması anlaşması müzakerelerine katılmak üzere Katar’a gitmeye hazırlanıyor. 

İsrail ve ABD, Mısır’ın Paris görüşmeleri sırasında önerdiği rehine anlaşması çerçevesi konusunda ihtiyatlı bir iyimserlik içinde.  

Hamas yetkilileri İsrail ile anlaşma konusunda temkinli davranarak Gazze’deki savaşın sona ermesi ve İsrail ordusunun çekilmesi konusunda ısrar ediyor. Hamas Netanyahu’yu çatışmayı uzatmakla suçluyor.

Hamas lideri İsmail Heniye’nin medya danışmanı Taher al-Nunu, Başbakan Benjamin Netanyahu’nun “İsrail’in çıkarlarına ters düşse bile savaşı sürdürmek istediğini” söyledi. Hamas’ın savaşın sona ermesini ve rejim güçlerinin Gazze Şeridi’nden çekilmesini talep etmeye devam ettiğini de sözlerine ekledi. 

Tahir Nunu, “Savaşı durdurmadan, işgali sona erdirmeden ve insani yardım ulaştırmadan geçici bir ateşkesten bahsetmek mümkün değil ve biz bu şartları kabul etmeyeceğiz. Henüz esir değişimini tartışma aşamasına gelmedik” dedi.

Hamas’ın üst düzey yetkililerinden Mahmud el-Merdavi Cumartesi günü İran’a yakın Lübnanlı yayın organı el-Meyadin televizyonuna verdiği mülakatta “Düşman müzakere konusunda bizim hiçbir ilgimiz olmayan bir söylem geliştirdi. Şu ana kadar arabulucular tarafından Paris’te önerilenler hakkında bize hiçbir şey söylenmedi, böylece pozisyonumuzu değerlendirebilir ve temel alabiliriz. Düşmanın kara harekatı sırasında başaramadığını müzakere masasında başarmak için yaptığı tüm girişimleri başarısız olacak" dedi.

Al Arabiya’da yer alan bir habere göre Hamas’tan bir kaynak, çatışmaların durduğu her gün için rejim askeri olmayan her İsrailli rehine karşılığında uzun süreli hapis cezası almış 15 Filistinli mahkûmun serbest bırakılacağını iddia etti.

Kaynak, anlaşmanın ilk aşamasının “asker olmayan tüm İsraillilerin” serbest bırakılmasını içereceğini de sözlerine ekledi.

Mısırlı bir yetkili arabulucuların İsrail’in teklife vereceği resmi yanıtı beklediklerini söyledi. Yetkiliye göre teklif, Gazze’nin kuzeyi de dâhil olmak üzere her gün yüzlerce yardım kamyonunun Gazze’ye girmesine izin verecek. Yetkili, her iki tarafın da ateşkes görüşmeleri sırasında başka rehinelerin serbest bırakılması ve savaşın kalıcı olarak durdurulması için görüşmelerin devam edeceğini sözlerine ekledi.

Yeni anlaşmanın çerçevesi

Üzerinde mutabık kalınan anlaşma taslağına göre İsrail ve Hamas rehinelerin serbest bırakılması ve ateşkes için müzakerelerde bulunacak. Haberlere göre anlaşmanın ilk aşaması insani amaçlı olacak; yani 35 ila 40 çocuk, kadın, yaşlı (60 yaş üstü) ve hasta esir serbest bırakılacak. İsrail, İsrailli kadın askerlerin de insani yardım anlaşmasına dahil edilmesi için arabuluculara baskı yapıyor.

Esirlerin serbest bırakılması karşılığında İsrail, savaşı sona erdirme taahhüdünde bulunmadan birkaç hafta sürecek bir ateşkesi kabul edecek. Arabulucular bu ateşkesi, mevcut ateşkesi uzatacak ve ilk anlaşmanın ardından “arka arkaya” uygulanacak daha büyük bir rehine anlaşması için daha fazla müzakere yürütmek üzere kullanmayı umuyor.

Bir önceki rehine anlaşması da 50 İsrailli rehinenin serbest bırakılmasıyla başlamış ve 100’den fazla rehinenin serbest bırakılmasıyla sonuçlanmıştı. Arabulucular, anlaşmanın 10 Mart’ta başlayacak Ramazan ayından önce sonuçlandırılabilmesi için önümüzdeki iki hafta içinde tüm ayrıntıları tamamlamayı umuyor.

Müzakereler sırasında taraflar, Filistinli esirlerin serbest bırakılmasına ilişkin kilit konular da dahil olmak üzere anlaşmanın şartlarını ve ayrıntılarını tartışacak.

İsrail, bir önceki anlaşmada kararlaştırılan İsrailli kadın ve çocukların serbest bırakılmasına öncelik verileceği, yani İsrailli her esire karşılık üç Filistinli tutsağın serbest bırakılması konusunda ısrar ediyor; ancak hasta ve erkek esirler söz konusu olduğunda Filistinli tutsak sayısının değiştirileceğini kabul ediyor. Anlaşma kapsamında toplamda birkaç yüz filistinli tutsağın serbest bırakılacağı tahmin ediliyor; ancak bu sayı Hamas’ın başlangıçta talep ettiği sayıdan daha az.

Müzakereler sırasında taraflar işgalci rejim güçlerinin Gazze’deki geri çekilme hatlarını tartışacak ve Hamas Gazzelilerin Şeridin kuzeyindeki evlerine dönmesini talep edecek. İsrail’in bu konuda esneklik göstermesi ve muhtemelen kadın ve çocukların kuzey Gazze’ye dönmesine izin vermesi bekleniyor. Bir önceki anlaşmaya benzer şekilde Hamas, İsrail’in ateşkes süresince Gazze üzerinde insansız hava aracı ve uçak kullanmamasını talep ediyor.

 

 

 

 

 



Makaleler

Güncel