NYT: Biden'ın İsrail politikası çıkmazda

img
NYT: Biden'ın İsrail politikası çıkmazda YDH

New York Times gazetesi, Biden yönetiminin İsrail politikasının çıkmaza girdiğini ve tartışmalı konularda daha açık konuşmaya başladığını yazdı.




YDH - New York Times (NYT) gazetesinde yer alan makalede, ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin işgal altındaki Batı Şeria'da bulunan yasa dışı yerleşimlerle ilgili Donald Trump döneminde uygulanan politikaya son vermesinin, İsrail'e karşı artan hayal kırıklığını ifade ettiği belirtildi.

Cuma günü Arjantin'e yaptığı ziyaret sırasında Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Trump döneminde belirlenen politikadan bir kopuş ve ABD'nin onlarca yıllık tutumuna bir geri dönüş olarak, yeni yerleşim inşaatlarını 'uluslararası hukuka aykırı' olarak nitelendirmişti.

İsrail Politika Forumu adlı düşünce kuruluşu görevlilerinden Nimrod Novik, Biden yönetiminin İsrail hükümetinin Gazze savaşı ve sonrasındaki tutumundan giderek daha fazla bıktığını ve yetkililerin tartışmalı konularda daha açık konuştuklarını kaydetti.

Öte yandan Washington merkezli Arap Merkezi'nde Filistin-İsrail programını yöneten Filistin asıllı araştırmacı Yusuf Munayyer, "Biden'ın yerleşimci şiddetine yönelik yaptırımları ve yerleşimlerin yasa dışı olduğunu ilan etmesi, İsrail'in apartheid'ının ne kadar derinleştiği göz önüne alındığında yetersiz kalacaktır," dedi.

Eski ABD'li diplomat olan Aaron David Miller ise, Blinken'in açıklamasını 'ciddi maliyetler ve sonuçların' izlemesi ihtimalinin düşük olduğunu söyledi.

Gazeteye demeç veren Miller, bölgesel arabulucuların yanı sıra ABD'li yetkililerin İsrail ve Filistin direnişi arasında bir ateşkes anlaşması tesis etmeye çalıştığını, bunun da 'Netanyahu ile sürekli bir kamuoyu savaşını' Biden için tatsız hale getirdiğini vurguladı.



Makaleler

Güncel