ABD'den İsrail'e: Batı Şeria ile ekonomik bağları düzeltin

img
ABD'den İsrail'e: Batı Şeria ile ekonomik bağları düzeltin YDH

ABD Hazine Bakanı Yellen, İsrail rejimine Batı Şeria ile ticari ilişkilerini artırma çağrısı yaptı.




YDH - ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu Batı Şeria ile ticari ilişkilerini artırmaya şahsen teşvik ettiğini ve bunun hem İsraillilerin hem de Filistinlilerin ekonomik refahı için önemli olduğunu savundu.

New York Times'ın (NYT) haberine göre Yellen'in talebi, pazar günü Netanyahu'ya gönderdiği bir mektupta özetlendi.

Yellen mektupta, Batı Şeria'daki temel hizmetlerin erozyona uğramasının sonuçları konusunda uyarıda bulunarak İsrail'in Filistinlilere çalışma izinlerini yeniden vermesi ve Batı Şeria'da ticaretin önündeki engelleri azaltması çağrısında bulundu.

Bakan, G20 ülkelerinin maliye bakanlarının bir araya geleceği toplantı öncesinde Brezilya'da düzenlediği basın toplantısında da "Bu eylemler hem Filistinlilerin hem de İsraillilerin ekonomik refahı için hayati önem taşıyor," demişti.

Aksa Tufanı operasyonundan sonra İsrail hükümeti, Filistinliler adına topladığı vergi gelirlerini kesmişti. Geleneksel olarak bu para, Filistin Yönetimi'ne geri dağıtılıyor ve Ramallah da bu parayı kendi işletme bütçesini finanse etmek için kullanıyordu. İsrail daha önce de Filistinlilerle çatışma dönemlerinde bu vergi gelirlerini dondurmuş ve daha sonra blokeyi kaldırmıştı.

Mektubunda ekonomik açıdan 'istikrarlı Batı Şeria'nın İsrail'in de yararına olduğunu' kaydeden Yellen, ayrıca Batı Şeria'dan işçi izinlerinin askıya alınmasının ciddi bir işsizliğe yol açtığını ve aynı zamanda İsrail ekonomisine zarar verdiğini belirtti.

Yellen, "ABD, İsrail hükümetini temel hizmetleri finanse etmek ve Batı Şeria'daki ekonomiyi güçlendirmek için Filistin Yönetimi'ne gümrük gelirlerini serbest bırakmaya çağırdı. Bir anlaşmaya varıldığı ve fonların akmaya başladığı yönündeki haberleri memnuniyetle karşılıyorum. Bu devam etmeli," ifadelerini kullandı.

Gazze'deki savaşın küresel ekonomi üzerinde henüz önemli bir etkisi olmadığını savunan Bakan, ABD'nin Filistinlilere yardım ulaştırmanın ve Batı Şeria ekonomisini güçlendirmenin yollarını araştırmaya devam ettiğini de sözlerine ekledi.



Makaleler

Güncel