İsrail'de yerel seçimler: Aşırı sağcı partiler güç kazandı

img
İsrail'de yerel seçimler: Aşırı sağcı partiler güç kazandı YDH

İsrail'de düzenlenen yerel seçimlerde aşırı sağcı partiler Kudüs'te zafer kazanmaya hazırlanırken, Tel Aviv ve Hayfa liberallerin kalesi olmaya devam ediyor.




YDH - Salı günü İsrail genelinde 241 bölgede düzenenen yerel seçimlere katılım düşük olurken, oyların sayımının devam ettiği Herzliya ve Kfar Seba gibi İsrail'in orta kesimlerindeki kentlerde yarışlar başa baş geçti, Kudüs'te ise aşırı sağcı ve ırkçı adayların üstünlüğü söz konusu oldu.

Haaretz'in haberine göre Kudüs Belediye Meclisinde ultra-Ortodoks ve aşırı sağcı Dini Siyonist partiler büyük bir zafere doğru ilerliyor. Askerlerin oyları sayılmadan önce bile ultra-Ortodoksların konseydeki 30 sandalyeden 17'sini kazandıkları neredeyse kesinleşti.

Belediye Başkan Yardımcısı Arye King'in listesi ile Noam partisinin birleşmesinden oluşan aşırı sağcı partiler üç sandalye kazandı. Askerlerin oyları bu sonuçları değiştirmezse, Kudüs Belediye Meclisi'nin 30 üyesinden 20'si ultra-Ortodoks ve aşırı sağcı Siyonist bloktan olacak.

Haredi (aşırı dindar Yahudiler) olmayan partiler arasında, Belediye Başkan Yardımcısı Yosef Havilyo başkanlığındaki Kudüs Birliği (İhud Yeruşalmi) dört sandalye ile en büyük Haredi olmayan parti olacak gibi görünüyor.

Belediye Başkanı Moşe Leon'a karşı yarışan Havilio'nun yanı sıra listede Meretz, Yeş Atid ve İşçi Partisi temsilcileri de yer alıyor. Kudüs'teki Hitorerut (Uyanış) hareketi üç sandalye kazandı. Belediye Başkanı Moşe Leon'un Tek Kudüs listesi ise konseyde iki sandalye kazanarak yine kötü bir performans sergiledi.

Kudüs'te ortaya çıkacak sonuçların, eğitim ve kültür kurumlarının bütçelendirilmesi gibi merkezi konular açısından da kent üzerinde derin etkileri olacak.

Başkent Tel Aviv'deki seçimlerde Yeş Atid milletvekili ve eski ekonomi bakanı Orna Barbivay, 20 yıldır Tel Aviv belediye başkanlığı yapan Ron Huldai karşısında yenilgiyi kabul etti.

Hayfa kentinde önde gelen iki aday olan eski belediye başkanı Yona Yahav ve David Etzioni yüzde 40 barajını aşamayınca kentte seçimler ikinci tura kaldı.

Sandıkların yüzde 99'undan fazlasının sayılmasıyla Yahav, oyların yüzde 36,2'sini kazanırken, onu yüzde 21,9 ile Etziyoni takip etti. Hayfa Belediye Başkanı Eynat Kaliş-Rotem ise oyların sadece yüzde 4,5'ini alabildi.



Makaleler

Güncel