İsrail, İngiliz doktorları İngiliz silahlarıyla vurmuş

img
İsrail, İngiliz doktorları İngiliz silahlarıyla vurmuş YDH

İngiliz silah firmalarının, Gazze'deki bir İngiliz tıbbi yardım kuruluşunu bombalayan İsrail'in F-16 jetlerine parça tedarik ettiği bildirildi.




YDH- İsrail güçleri 18 Ocak'ta Gazze'de, bir İngiliz yardım kuruluşu olan Filistinliler İçin Acil Tıbbi Yardım Ekibi’nin (MAP) yanı sıra İngiltere eski Dışişleri Bakanı David Miliband tarafından yönetilen ABD merkezli Uluslararası Kurtarma Komitesi'nin de bulunduğu bir yerleşkeyi bombalamıştı.

Yerleşke, İsrail güçlerinin yaklaşık iki milyon Filistinli sivile taşınmalarını tavsiye ettiği Akdeniz kıyısındaki dar bir kara şeridi olan el-Mevasi'nin sözde "güvenli bölgesinde" bulunuyordu.

Hava saldırısında dört İngiliz doktorun yanı sıra MAP çalışanları ve bir koruma görevlisi de yaralanmıştı. MAP, saldırıyı "neredeyse ölümcül" olarak nitelendirmişti. Söz konusu saldırı, "binada önemli hasara" yol açmış ve "altı uluslararası üyenin geri çekilmesine" neden olmuştu.

Saldırının ardından İngiltere Dış İlişkiler Seçim Komitesi Başkanı Alicia Kearns, İngiliz parlamentosuna "bir F-16 jetinin hava saldırısı sonucu MAP'ın yerleşkesinin bombalandığı" bilgisini vermişti.

MAP CEO'su Melanie Ward da kuruluşun tesisinin "bir F-16'dan atılan füzeyle" İsrail hava saldırısına uğradığını bildirmişti.

F-16 jetleri

İngiltere’de yayımlanan Declassified UK, İsrail'in son yirmi yıldır Gazze'yi bombalamak için kullandığı F-16 jetleri İngiliz yapımı ekipmanlar kullandığını kaydetti.

Declassified, havacılık ve savunma sanayisinde faaliyet gösteren ve dünyanın en büyük şirketlerinden biri olan BAE Systems adlı İngiliz şirketinin, "uçağın pilotlara uçarken bilgi sağlayan baş üstü göstergeleri (HUD) için bileşenler" sağladığını belirtti.

Silah Ticaretine Karşı Kampanya'ya (CAAT) göre, Birleşik Krallık merkezli GKN Aerospace Services Limited firması da F-16'lar için sistem ve bileşen tedarik etmekte.

Declassified, Aralık 2023'te Af Örgütü’nün, İngiliz "bakanların, ABD'ye gönderilen ve İsrail askeri cephaneliğinin önemli bir parçası olan F-16 savaş uçaklarında kullanılanlar da dahil olmak üzere, Birleşik Krallık'tan İsrail'e yapılan silah ve ilgili askeri ekipman transferlerini durdurmayı reddettiğini" söylediğini aktardı.

'Boşluk'

Declassified, ‘Kampanyacılar’ın, İngiltere hükümetinin silah ihracatı düzenlemelerindeki bir "boşluktan" yararlanarak, "Gazze'deki İsrail askeri operasyonlarında kullanılmasına rağmen İngiltere'nin ABD yapımı F-16 ve F-35 savaş uçakları için parça tedarik etmesine" izin vermesini eleştirdiklerini söyledi.

Gazete, İsrail güçlerinin, İngiliz sağlık çalışanlarını bombalamak için İngiltere'nin tedarik ettiği ekipmanları kullanmış olmasının güçlü bir olasılık olduğunu vurguladı.

Declassified, 2009 yılında Birleşik Krallık hükümetinin, İsrail güçlerinin yaklaşık 1,400 Filistinliyi öldürdüğü Dökme Kurşun Operasyonu sırasında F-16 jetleri için Birleşik Krallık yapımı parçaların "neredeyse kesinlikle" kullanıldığını kabul ettiğini hatırlattı.

Bu bileşenlerin "baş üstü göstergeler, baş altı göstergeler ve gelişmiş gösterge üniteleri" için kullanıldığı belirtildi.

Declassified, İsrail'in MAP tesisine yönelik saldırısının ardından Birleşik Krallık İş ve Ticaret Bakanlığı’nın, silah ihracat lisanslarını "dikkatli ve sürekli bir inceleme altında" tuttuğunu ve "lisansları değiştirebileceğini, askıya alabileceğini, reddedebileceğini veya iptal edebileceğini" söylediğini bildirdi.

Middle East Eye'ın haberine göre, bakanlık "18 Ocak'ta bir F-16 ile gerçekleştirilen saldırının silah ihracatı lisanslarını etkileyip etkilemediği ya da nasıl etkilediği konusunda bir açıklama yapmadı."



Makaleler

Güncel