İsrail ordusu psikolojik zorluklarla boğuşuyor

img
İsrail ordusu psikolojik zorluklarla boğuşuyor YDH

Filistin Direnişi Uzmanı Hani ed-Dali, Hizbullah’ın İsrail rejimine yönelik yürüttüğü psikolojik savaşın Güney cephesinde oldukça etkili olduğunu söyledi.




YDH- El-Meyadin’e konuşan Filistin Direnişi Uzmanı Hani ed-Dali, Gazze'deki direnişin, pusularını geliştirerek savaşı sürdürdüğünü kaydederek, Hizbullah’ın ise Lübnan cephesinden profesyonel bir savaş yürüttüğünü söyledi.

Filistin Direnişi Uzmanı Hani ed-Dali, İsrail’e karşı 5 ay süren aralıksız mücadelenin ardından Filistin direnişinin sahadaki durumu ve Lübnan'daki cepheyi değerlendirdi.

ed-Dali, Kassam Tugayları ve diğer Filistinli direniş gruplarının pusu operasyonlarını geliştirdiğini kaydederek, bu gelişimin, İsrail’in kullandığı eğitimli köpekler ve çok ileri teknolojik tekniklere rağmen devam ettiğini belirtti.

İsrail’in 7 Ekim bu yana öldürülen rütbeli askerlerin sayısına ilişkin itiraflarına yönelik ise ed-Dali, direnişin sahadaki askeri liderliğini sürdürdüğünü söyleyerek, “Bunu, etkili yetenekleri ve savaşçılarının becerisi sayesinde, geçmiş deneyimlerden ve işgal ordusunun hatalarından faydalanması sayesinde başarmaktadır” dedi.

Bu şekilde Filistin direnişinin ateşkes müzakerelerinde güvendiği ve kendi lehine etkileyeceği güç kaynaklarını oluşturduğunu bildiren ed-Dali, bu güç kaynaklarına ek olarak, açık bir stratejik ve askeri plan olmaksızın ortaya çıkan İsrail ordusundaki kafa karışıklığı faktörünün de bulunduğunu ifade etti.

Filistinlilerin sahip olduğu mücadele ruhuna değinen ed-Dali, "Sahada kendilerine henüz işgal ordusuyla savaşma rolü verilmemiş savaşçılar var. Bu savaşçılar birkaç gün de olsa işgal güçleriyle çatışmalarına izin verilmesi için büyük çaba harcıyorlar" dedi.

Filistin direnişinin, İsrail güçlerini avlamak için inisiyatif aldığını ve İsrail askerlerinin savaş pozisyonuna gelmesini beklemediğini kaydeden ed-Dali, direnişçiler tarafından araç içerisinde vurulmalarının ardından görüntülerini çeken yaralı İsrail askerlerine ilişkin yorumunda ise İsrail askerlerinin Gazze'de psikolojik olarak zorlu ve moralsiz bir şekilde savaştığını bildirdi.

Lübnan cephesine ilişkin de konuşan ed-Dali sözlerine şöyle devam etti: “Lübnan’da operasyonların gidişatına bakıldığında, direnişin belirli araçları büyük bir profesyonellik, doğruluk ve önemle kullanarak, işgal altındaki Filistin'in kuzeyindeki yerleşim yerlerinin boşaltılmasıyla sonuçlanan bir psikolojik savaş yürüttüğü görülüyor. Bu durum işgal rejiminin iç cephesinde baskı yarattı.”

Ed-Dali, Lübnan cephesindeki direnişin askeri, siyasi, medya araçları ve en önemlisi psikolojik savaş aracını birleştirdiğine dikkat çekti.

"Hizbullah'ın Siyonist topluma karşı yürüttüğü psikolojik savaşın büyük etkilerinin olduğunu kaydeden ed-Dali, “Çünkü Siyonist toplum, Hizbullah ve Genel Sekreter’in güvenilirliğinin Netanyahu ve İsrail liderlerinin güvenilirliğinden daha yüksek olduğuna inanıyor" dedi.



Makaleler

Güncel