Savaş İsrail'in psikolojisini harap etmiş

img
Savaş İsrail'in psikolojisini harap etmiş YDH

Gazze savaşı beşinci ayını doldurmuşken İsrail rejimi, toplumda psikolojik rahatsızlıkların artma riskinden ötürü alarma geçti.




YDH - Son yapılan bir araştırmanın bulguları, işgal rejimi aylardır Gazze'de soykırım harekatını sürdürürken yüz binlerce İsrailli travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) riski altında olduğunu gösterdi.

Kudüs İbrani Üniversitesi, Columbia Üniversitesi, Şalvata Ruh Sağlığı Merkezi ve Etkin Özgecilik Enstitüsü ile ortaklaşa yürütülen çalışmada, 11 bin 21 askerin, savaşa eden 12 bin 366 kişinin, Gazze sınırına yakın yerleşimlerde yaşayan 304 bin 556 kişinin ve ülkenin geri kalanında 109 bin 249 kişinin TSSB geliştirme olasılığı olduğu belirtildi.

İsrail ordusunun rakamlarına şimdiye kadar rakamlarına göre 30 binden fazla yedek asker ruh sağlığı uzmanlarıyla görüştü, 202 asker tespit edilen ruh sağlığı sorunları nedeniyle görevden ayrıldı ve 1700 asker de ileri tarama ve tedavi için sevk edildi.

The Allgemenier portalının haberine göre İsrail ordusunun sağlık kolordusunda baş tabip olarak görev yapan Elon Glazberg, savaşın ilk anında itibaren ruh ve sinir hastalıklarının ivmelendiğini belirtti.

Glazberg, "Konunun büyük önemi ışığında, bu konuyu bugünlerde ana odak noktalarından biri olarak seçtik ve şimdi bunu genişletmek için çalışıyoruz," ifadesini kullandı.

TSSB, Vietnam Savaşı'ndan sonra Amerikan toplumunun ciddi gündemlerinden biri haline gelmişti.

Daha önce The Economist dergisi, Ukrayna ordusu askerlerine savaş koşullarına toleranslarının artması için ketamin verildiğini bildirmişti.



Makaleler

Güncel