İsrail rejimi “yerleşimcileri” silahlandırıyor

img
İsrail rejimi “yerleşimcileri” silahlandırıyor YDH

Yerleşimcilerin şiddetinin, savaşın başlamasından bu yana önemli ölçüde arttığı ve Filistinlilere yönelik saldırılarının da genellikle ordu tarafından desteklendiği bildirildi.




YDH- Times of Israel'in 18 Mart tarihli haberine göre, İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir, ofisinin 7 Ekim'den bu yana 100.000 silah ruhsatını onaylamasıyla övündükten sonra İsrail'in artık "daha güvenli" olduğunu söyledi.

"Bu hafta Ulusal Güvenlik Bakanlığı'nda bir kilometre taşına ulaştık: 100 bininci vatandaşımız silah ruhsatını aldı" diyen Ben Gvir, “100 bin İsrailli silahlandı" yazılı bir posterin önünde dururken gazetecilere açıklamalarda bulundu.

"Savaştan bu yana yapılan 299 bin 354 başvurudan 100 binden fazla vatandaşın silahlanmasına onay verildi çünkü silahlar hayat kurtarır" diyen Gvir, "7 Ekim felaketinin boyutları, sivillerin kendilerini koruyabilecekleri yerlerde daha azdı" diye ekledi.

İsrail medyası, binlerce silah ruhsatı talebinin yasadışı yollardan verildiğini bildirirken, Ben Gvir'in eski İsrail casusu Jonathan Pollard'ın silah ruhsatı almak için polis ve mahkemenin itirazlarını aşmasına yardımcı olmak için bizzat müdahale ettiğini kaydetti.

Filistinlilerin 22 Şubat'ta düzenlediği ve çok sayıda İsrailli yerleşimcinin ölümüyle sonuçlanan operasyona tepki olarak, bazı İsrailli yetkililer işgal altındaki Batı Şeria'da yasadışı yerleşimlerin genişletilmesi ve yerleşimcilere daha fazla silah verilmesi çağrısında bulunmuştu.

Ben Gvir, Filistin operasyonuna cevaben "Altı ay önce, yaşam hakkının Filistin Yönetimi sakinleri için serbest dolaşım hakkından daha önemli olduğunu söylemiştim," dedi.

Ben Gvir şöyle devam etti: "Giderek daha fazla kontrol noktası olmasını, kısıtlamalar getirilmesini bekliyorum. Düşmanlarımız bahane aramıyor; düşmanlarımız sadece bize zarar vermek istiyor."

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) 7 Ekim'den 20 Şubat'a kadar İsrailli yerleşimcilerin Filistinlilere yönelik 561 saldırı gerçekleştirdiğini bildirdi.

OCHA'nın rakamlarına göre, yerleşimcilerin genellikle İsrail ordusunun desteğiyle gerçekleştirdiği şiddet eylemleri, 198 hanede 586'sı çocuk olmak üzere 1.208 Filistinlinin yerinden edilmesine yol açtı.

Kısa bir süre önce İsrail ordusu, işgal altındaki Batı Şeria'da Filistinlilere yönelik bir yerleşimci saldırısını desteklemek üzere bir askeri helikopter göndermişti.

“Yerleşimcilerin şiddet eylemlerinin arttığını ancak yerleşimcilerin köylüleri taciz etmesine yardımcı olmak için orduya ait bir helikopterin görevlendirilmesinin bir ilk olduğunu” vurgulayan ‘Köyler Grubu’ örgütü, “Hükümetin yerleşimcileri desteklediğini biliyoruz, ancak bunun bu kadar keskin bir şekilde arttığını görmek, bir hava kuvvetleri gemisinin kullanılması, hem orduda hem de hava kuvvetlerinde kapsamlı bir soruşturma gerektiriyor." dedi.

Yetkililer, İsrail rejiminin geçen yılın kasım ayından bu yana yasadışı yerleşimleri "ağır silahlarla" donatırken, Batı Şeria yerleşimlerinde de 7 Ekim tarzı bir operasyon düzenlenmesi olasılığı nedeniyle yerleşimciler arasında korku yarattığını kaydetti.

Yerleşimleri güçlendirmek için kullanılan silahlar arasında "omuzdan ateşlenen füzeler ve diğer ağır savaş araçları" yer aldığı bildirildi.



Makaleler

Güncel