Netanyahu'nun bile meydan okuyabilmesi ABD'yi zayıflattı

img
Netanyahu'nun bile meydan okuyabilmesi ABD'yi zayıflattı YDH

Genç Amerikalıların Filistin yanlısı olması Biden yönetimi ile onları karşı karşıya getirirken Netanyahu'nun söz dinlemezliği ABD için sorun teşkil ediyor.




YDH- Beyrut merkezli el-Meyadin haber kanalına göre, Biden'ın açık hoşnutsuzluğuna rağmen Netanyahu'nun kıpırdamaması ABD'nin küresel sahnedeki otoritesini zayıflattı.

Netanyahu'nun meydan okuması, özellikle yaklaşan başkanlık seçimleri ve özellikle Michigan gibi eyaletlerde genç Amerikalılar arasında Filistin'e artan destek göz önüne alındığında, Biden için önemli bir zorluk teşkil ediyor. 

Deneyimli Cumhuriyetçi stratejist Mike Murphy, seçim bugün yapılsa Biden'ın Michigan'ı kaybedebileceğini bile öne sürerek durumun aciliyetini vurguladı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in Gazze nüfusunun tamamını etkileyen açlık raporlarının endişe verici olduğunu vurgulaması üzerine ABD Başkanı Joe Biden'ın İsrail'i Gazze'ye gıda yardımını arttırmaya çağırarak diplomatik bir tavır sergilediği bildirildi.

Ancak The Guardian, Biden'ın vites değiştirdiğini ve daha sert bir tutum benimsediğini bildiriyor.

Bununla birlikte, yolun geri kalanı için Biden'ın iki seçeneği var. Bunlardan ilki Katar'daki görüşmelerde bir ilerleme kaydedilerek esirlerin serbest bırakılması ve çatışmaların durdurularak yardım akışının sağlanması.

Ancak bu duraklama Netanyahu'yu korkutuyor çünkü bu başbakanlık kariyerinin sonu ve yargılanmasına giden yolun hızlanması anlamına gelecek ve bu yüzden en azından konuşması gereken kişinin başkan adayı Donald Trump olacağını umduğu Kasım ayına kadar zaman kazanmaya devam ediyor.

Netanyahu şimdilerde Biden ile müzakere etme umudu kalmayınca son çaresine başvurdu: İsrail lobisi.

Netanyahu, dört ABD başkanı ve Cumhuriyetçi Parti ile kanka olduktan ve başka kimsenin yapamayacağı askeri ve diplomatik ittifaktan faydalandıktan sonra Amerikan siyasetinde yeni olmayan lobicilik kartını kullanacak.

Ancak, Uluslararası Kurtarma Komitesi'nden David Miliband, temel insani yardımların ulaştırılmasını engelleyen çok sayıda engel ve kısıtlamaya dikkat çekerek, İsrail'in "çift kullanımlı" ürünlere getirdiği yasağın gereksiz gecikmelere ve siyasi aksaklıklara neden olduğunu söyledi.

Barack Obama'nın eski kıdemli danışmanı David Axelrod, Unholy'de yaptığı açıklamada, "Tüm Cumhuriyetçi kampanyanın alt metni, dünyanın kontrolden çıktığı ve Biden'ın komuta edemediğidir. Bu temelde onların argümanı ve yaşından kaynaklı zayıflığının Biden'ı bir vekilden ibaret kıldığını biliyorlar.” dedi. 

İsrailli analistler Netanyahu'nun sadece havladığını ama ısırmadığını, çünkü "daha uyumlu" olduğunu iddia ederken Axelrod, Netanyahu'nun Biden'a "şaka yapıyor" gibi göründüğünü söylüyor.

Haaretz gazetesi analisti Amos Harel, savaş ilk başladığında Gazze'de 28 olan işgal gücü tugaylarının sayısının şu anda sadece üç buçuk olduğunu söyledi.

Freedland'a konuşan Harel, "Netanyahu bir kampanya yürütüyor ve en azından şimdilik 'Refah' sadece bir slogan," dedi.

 



Makaleler

Güncel