İsrail medyası: Durum sanılandan daha kötü

img
İsrail medyası: Durum sanılandan daha kötü YDH

İsrail medyası, 7 Ekim 2023'ten bu yana ölen ve yaralanan İsrail askerlerinin sayısına ilişkin verileri yayımladı.




YDH- El-Meyadin, İsrail medyasının, savaşın altıncı ayına girildiği bugün, İsrail ordusunun savaş sırasında verdiği insan kayıplarının boyutunu açıkladığını bildirdi.

Yayımlanan ve büyük ölçüde eksik bildirilen verilere göre, 7 Ekim 2023'ten bu yana 604 asker öldürüldü ve bu kayıpların 260'ı Gazze'nin kara işgali sırasında meydana geldi.

Ayrıca, öldürülen toplam asker sayısı içinde 41'i operasyonel olaylarda ölmüş olup, dağılım aşağıdaki gibidir: 20 İsrail askeri "dost ateşi", 5'i "silah ihlalleri" ve 16'sı da "silah ve çarpma kazaları" sonucu öldü.

Yaralılarla ilgili olarak, 497'si ağır yaralı olarak sınıflandırılan toplam 3 bin 188 asker yaralandı. Savaşın altı ayı boyunca İsrail Hava Kuvvetleri yaklaşık 950 helikopter tahliyesi gerçekleştirdi ve yaklaşık 1.300 yaralıyı taşıdı.

İsrail medyası, savaş sırasında İsrail askerleri arasındaki psikolojik sorunlara ilişkin verileri de yayımladı ve yaklaşık 10 bin 500 askerin travmatik olaylara maruz kaldığı görüldü.

Gazze Şeridi'ni işgal eden İsrail güçleriyle Filistin Direnişi arasında yoğun çatışmaların devam ettiğini bildiren el-Meyadin, İsrail’in ayrıca, Lübnan Destek Cephesi'nin yanı sıra Irak, Yemen ve Suriye'deki cephelerden yapılan saldırılar sonucunda da can ve mal kayıpları yaşadığını kaydetti.

İsraillilerin çoğunluğu savaşın sonuçlarından memnun değil

el-Meyadin, İsrail gazetesi Maariv'de yayımlanan yeni bir kamuoyu yoklamasının sonuçlarını aktardı.

Ankete göre, İsraillilerin %62'si Gazze savaşının sonuçlarından memnun değil. Buna karşılık, %29'luk bir kesim memnuniyetini dile getirirken %9'luk bir kesim de "bilmiyorum" cevabını verdi.

Anket, 3 Nisan'da İsrail’deki araştırma merkezlerinden biri tarafından on sekiz yaş ve üzeri 528 katılımcı ile gerçekleştirildi. Bunların işgal altındaki Filistin'in çeşitli bölgelerinden gelen “yerleşimcileri” temsil ettiği belirtildi.

Ankete katılanlara aşağıdaki soru soruldu: "Bugünlerde savaşın üzerinden altı ay geçti. Savaşı genel olarak değerlendirdiğinizde, şu ana kadar elde edilen sonuçlardan memnun musunuz yoksa memnun değil misiniz?"

İsrail medyası: Durum sanılandan daha kötü

İsrail medyası, Gazze'ye yönelik savaşın 184. gününde, bölgeyi çevreleyen yerleşimlerde sirenlerin çalmaya devam ettiğine ve güvenlik tehditlerinin sürdüğüne işaret etti.

İsrail medyası, İsrail’in savaşın ardından, başta Filistin direnişinin ortadan kaldırılması olmak üzere hedeflerine ulaşmada uzun süreli zorluklar yaşayacağını tahmin etmediğini kaydetti.

Ayrıca, savaştan ve Lübnan ile kuzey cephesinin açılmasından altı ay sonra, kuzey yerleşimlerindekilerin evlerine ne zaman döneceklerinin belli olmadığı belirtildi. Buna ek olarak, önümüzdeki altı ay içinde bu bölgede güvenliğin sağlanıp sağlanamayacağının da belirsiz olduğu vurgulandı.

Aynı yayın organı, İsrail’de devam eden iç bölünmeye de dikkat çekerek, "altı ayın ardından hâlâ kendi içimizde bölünüyoruz" dedi.