ABD yine çelişkili söylemlere başvurdu

img
ABD yine çelişkili söylemlere başvurdu YDH

ABD İsrail'in uluslararası hukuku ihlal ettiğini 'değerlendirmek makul' diyor ancak silah yardımını durdurmuyor.




YDH- İsrail gazetesi Haaretz'in haberine göre, Biden yönetimi Cuma günü yaptığı açıklamada, İsrail'in ABD tarafından tedarik edilen silahları uluslararası insancıl hukuk yükümlülükleriyle “tutarsız” durumlarda kullandığını değerlendirmenin makul olduğunu söyledi.

ABD yönetiminin İsrail'in insani yardımların ulaştırılmasını engellemediği yönündeki iddiası tartışılıyor.

Devam eden bir değerlendirme olarak nitelendirilen tartışma, muhtemelen siyasi yelpazenin her kesiminden önemli eleştiriler alacak olan haberun en tartışmalı unsuru olacak. 

Bununla birlikte haber, İsrail'in bu tür araçları kullanması konusunda “yüksek düzeydeki sivil kayıplar da dahil olmak üzere sahadaki sonuçların önemli soru işaretleri yarattığını” da ekledi.

Haber, vardığı sonucun kısmen Gazze'den güvenilir bilgi toplamanın zorluğuna ve Hamas'ın nüfusun yoğun olduğu bölgelerdeki operasyonlarına dayandığını belirtti.

haber ayrıca İsrail'in halihazırda olası ihlaller için hesap verebilirlik arayışında olduğunu, bunun da insan hakları ihlallerine karışmış müttefiklere ABD askeri yardımının devam edip etmeyeceğine karar verirken önemli bir unsur olduğunu belirtti.

haber, aylardır aksi yönde yapılan eleştirilere rağmen, İsrail'in Gazze'ye insani yardımı kasıtlı olarak engellediğini tespit etmediğini de ekledi.

“İsrail Refah ve Sosyal İşler Bakanlığı tarafından insani yardım personeline vize verilmesinde yaşanan gecikmeler yardım personeli sıkıntısını daha da arttırmış ve Gazze'ye yardım ulaştırılmasını daha da zorlaştırmıştır” denildi.

Perşembe günü ABD Başkanı Joe Biden, Refah'ı işgal etmesi halinde İsrail'e silah sevkiyatını durduracaklarını söyledi.

Çarşamba günü CNN'den Erin Burnett'e verdiği demeçte “Gazze'de siviller bu bombalar ve nüfus merkezlerini hedef alan diğer yöntemler sonucunda öldürüldü” dedi.

Biden “Rafah'a girerlerse - henüz Rafah'a girmediler - Rafah'a girerlerse, Rafah ile başa çıkmak için, şehirlerle başa çıkmak için tarihsel olarak kullanılan silahları tedarik etmeyeceğimi açıkça belirttim,” diye devam etti.

Refah'ta gelişen olaylar bağlamında toplanan bir senato komitesinde, Savunma Bakanı Lloyd Austin Çarşamba günü yaptığı açıklamada ABD'nin “şu anda bazı yakın vadeli güvenlik yardımlarını gözden geçirdiğini” söyledi.

Austin, Biden yönetiminin Refah'ta yaklaşan askeri operasyonla ilgili endişeler nedeniyle geçen hafta İsrail'e bekleyen bir silah transferini durdurduğunu kamuoyuna açıkladı. Austin bunu kamuoyuna açıklayan ilk üst düzey ABD yetkilisi oldu.

İsrail, ABD ve Mısır'a Refah'ta Pazartesi günü başlayan ve sadece Hamas'ın Gazze'yi Mısır'a bağlayan sınır kapısı üzerindeki otoritesini engellemeyi amaçlayan ve şehrin doğu tarafına yoğunlaşan operasyonunu kısıtlama taahhüdünde bulundu.
 



Makaleler

Güncel