ABD Irak’ta bazı İranlı diplomatları tutukladı

img
ABD Irak’ta bazı İranlı diplomatları tutukladı YDH

SAAF-Irak’taki ABD birliklerinin Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin davetlisi olarak Irak’a




SAAF-Irak’taki ABD birliklerinin Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin davetlisi olarak Irak’a giden bazı İranlı diplomatları tutukladığı bildiriliyor.

 

New York Times gazetesinin isimlerini açıklamadığı bazı ABD’li ve Iraklı yetkililere dayanarak bildirdiğine göre ABD askerlerinin yaptığı operasyon sonucu tutukladığı kişiler arasında 4 İranlı da bulunuyor.

 

Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin sözcülerinden Hiva Osman, “Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin davetiyle Irak’a gelen iki İranlı diplomat ABD askerleri tarafından tutuklandı. Talabani bundan dolayı son derece kızgın. Bu iki İranlı diplomat, Irak’taki güvenlik durumunun iyileştirilmesi için Irak ile İran arasında yapılan anlaşma çerçevesinde Irak’a gelmişlerdi” dedi.

 

Pazar günü Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada İranlıların ABD askerlerinin gözetimi altında bulunduğu belirtilirken, ABD Ulusal Güvenlik kurulu sözcüsü Gordon Johndroe, İranlıların önce yapılan operasyon sonucu yakalanan diğer şahıslarla birlikte cezaevine konduğunu belirterek “Daha sonra Irak’ta faaliyet gösterebileceklerine dair belgelerini gösterenler Iraklılara teslim edildiler ve serbest bırakıldılar” dedi.

 

Johndroe, İranlı grup içerisinde bazı askeri yetkililerin de bulunduğunu belirterek bunlarla ilgili araştırmaların halen sürmekte olduğunu ve bu kişilerle ilgili olarak Irak hükümetiyle işbirliği yaptıklarını ifade etti.

 



Makaleler

Güncel