Katar ve Mısır, Hamas ile görüştü

img
Katar ve Mısır, Hamas ile görüştü YDH

Katar Başbakanı ve Mısır İstihbarat Başkanı, Doha'da üst düzey Hamas yetkilileriyle bir araya gelerek Biden'ın Gazze'de esir takası ve ateşkes anlaşması önerisini görüştü.




YDH - Konuya aşina iki kaynağın Axios portalına verdiği bilgiye göre Katar Başbakanı Muhammed bin Abdurrahman Casim es-Sani ve Mısır İstihbarat Başkanı Abbas Kamil, dün Doha'da üst düzey Hamas yetkilileriyle bir araya gelerek ABD'nin Gazze'de rehine ve ateşkes anlaşması önerisini görüştü.

Hamas'ın teklifi almasından ve ABD Başkanı Joe Biden'ın teklifi kamuoyuna sunmasından bir haftadan kısa bir süre sonra gerçekleşen toplantı, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun kamuoyuna yaptığı açıklamaların müzakereleri baltalayabileceği endişelerinin yaşandığı bir döneme denk geldi.

Netanyahu, iktidar koalisyonunun her iki kanadından da ciddi baskı altında.

Aşırı sağcı partiler anlaşmanın gerçekleşmesi halinde hükümeti devirmekle tehdit ederken, ultra Ortodoks ve merkez sağ partiler de tehditlerin görmezden gelinmesi ve savaşa devam edilmesi yönünde baskı yapıyor.

Siyonist rejim ile Filistin direnişi arasındaki dolaylı görüşmelerde arabuluculuk yapan Katar ve Mısır, Hamas'ın Biden'ın konuşmasına verdiği yanıtın olumlu olduğunu söyledi ancak direniş, henüz öneriye resmi bir yanıt vermedi.

CIA Direktörü Bill Burns, Katar Başbakanı ve Mısır İstihbarat Başkanı'nın da aralarında bulunduğu arabulucularla görüşmek üzere salı gecesi Doha'ya gitti.

Doha'da Hamas yetkilileriyle yapılan toplantı hakkında bilgi veren bir kaynak, henüz bir ilerleme kaydedilmediğini ve anlaşmaya varma çabalarının devam ettiğini söyledi.