İsrail lobisinden rüşvet alan İngiliz milletvekili açıklandı

img
İsrail lobisinden rüşvet alan İngiliz milletvekili açıklandı YDH

Bağımsız gazeteci John McEvoy, Declassified UK'de, İsrail yanlısı lobicilerden fon alan İngiliz milletvekillerinin tam listesini yayımladı.




YDH- İsrail'in 7 Ekim'den beri yürüttüğü soykırımda İsrail'i güçlü bir şekilde destekleyen ABD hükümetinin, İngiliz dış politikası üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğu biliniyor. 

ABD hükümetinin etkisinin yanı sıra İngiliz dış politikasında etkili bir başka unsur da İsrail lobicilik faaliyetleri. 

İngiliz Muhafazakâr Partili on üç siyasetçinin 7 Ekim'den bu yana “dayanışma” misyonları da dâhil olmak üzere İsrail'e seyahat etmek için toplamda 50 bin Sterlinden fazla para kabul ettiği ortaya çıkmıştı.

İngiliz dış politikası üzerine özel haberler yapan Declassified UK, kısa süre önce konu üzerine bir araştırma daha yaptı. 

İngiliz haber portalının yaptığı araştırma, İngiltere Parlamentosu üyelerinin yaklaşık üçte birinin İsrail yanlısı lobi gruplarından ya da kişilerden fon aldığını ortaya çıkardı. 

Araştırmaya göre, son parlamentodaki 650 milletvekilinden 180'i bağış kabul etti, bunların çoğunluğu Muhafazakâr milletvekillerinden geliyor. 

Bunların 130'u Muhafazakar Partili, 41'i İşçi Partili ve üçü Liberal Demokrat Partili milletvekillerinden oluşuyor.

Ayrıca, Muhafazakar milletvekillerinin büyük bir kısmının, yaklaşık yüzde 80'inin İsrail'in Muhafazakar Dostları ile bağlantılı olduğu biliniyor. 

Finansmanı açıklanmayan bir başka parlamento grubu İsrail'in İşçi Dostları (LFI)nın da, destekçi ya da görevli olarak yaklaşık 75 milletvekiline sahip olduğu görüldü.

İşçi Partisi ve Muhafazakâr Parti milletvekillerinin İsrail yanlısı lobi kuruluşlarıyla bağlantılı kişilerden mali destek aldıkları ortaya çıktı.

İşçi Partisi'ne bağış yapan bir diğer önemli isim ise Electronic Intifada tarafından İsrail yanlısı bir işadamı olarak tanımlanan ve şirketi Güney Afrika'daki ırk ayrımcılığından kâr eden Gary Lubner. 

Lubner geçen yıl partiye 4,5 milyon sterlin bağışta bulunurken, Lammy ve Reeves'in yanı sıra gölge İçişleri Bakanı Yvette Cooper ve yeni milletvekili Keir Mather'ın ofislerine 350 bin sterlin tahsis etti.

Demokratik Birlik Partisi'nin üç üyesi, iki bağımsız ve Reform'un tek milletvekili listeyi tamamlıyor.

İskoç Ulusal Partisi, Sinn Fein, Plaid Cymru, SDLP, Alba, Yeşiller, İttifak ya da İşçi Partisi'nin hiçbir İsrailli lobiden ağırlama ya da fon almıyor. 

İsrail yanlısı gruplar, kişiler ve İsrail devlet kurumlarından gelen bağışların toplam değeri bir milyon poundun üzerinde olduğu görüldü. 

Gazze'de devam eden soykırımın ortasında, on beş Parlamento Üyesinin İsrail'e seyahat etmek için fon almayı kabul etmesi ve bu seyahatlerden bazılarının İşgal Altındaki Filistin Topraklarına yapılan ziyaretleri de içermesi ise dikkat çekiyor.

Declassified UK, bu gezilerin küçük bir kısmının İsrail lobisi ile bağlantısı olmayan gruplar tarafından desteklendiğini vurguluyor. 

Doğrudan eylem ağı Palestine Action'ın kurucularından Huda Ammori, Declassified'a şunları söyledi:

"Bir soykırımın failleri adına bir lobi grubundan fon kabul etmek, herhangi birinin milletvekili olarak seçilmesini derhal engellemelidir.''

Ammori konuşmasını “Politikacıların İsrail'e seyahat etmeye ve soykırım lobisiyle ilişki kurmaya devam ettiklerini görmek, hükümetimizin İsrail'in savaş suçlarını kolaylaştırarak neden uluslararası hukuka meydan okumaya devam ettiğini açıklıyor.” diyerek sürdürdü. 

Declassified'ın son bulguları, finansman kaynakları konusunda gizliliğini koruyan önemli mali destekçi İsrail'in Muhafazakar Dostları (CFI)'nın, 118 Muhafazakâr milletvekilinin 160 kez İsrail'i ziyaret etmesini finanse ettiğini ve bu seyahatler için 330 bin Sterlinden fazla katkıda bulunduğunu gösteriyor. 

Declassified'in haberine göre LFI, İşçi Partisi'nin mevcut milletvekillerinden 32'sine İsrail gezileri için toplam 64 bin Sterlin'in üzerinde mali destek sağladı. 

El-Cezire tarafından 2017 yılında hazırlanan bir belgeselde, LFI'dan Michael Rubin'in grup ile İsrail devleti arasındaki yakın ilişkiyi kabul ettiği kaydedildi.

Londra belediye başkanlığı için başarısız bir kampanya da yürüten eski LFI direktörü David Mencer şu anda İsrail hükümetinin sözcülüğünü yapıyor. 

İsrail'e yapılan ek ziyaretler Liberal Demokratlar İsrail'in Dostları ve Kuzey İrlanda İsrail'in Dostları tarafından destekleniyor.

İsrail hükümeti ile güçlü bir ortaklık sergileyen çok sayıda delegasyon İsrail dışişleri bakanlığından fon aldı.

İsrail devlet kurumları tarafından 40'tan fazla milletvekiline sponsorluk yapıldı.

Buna ek olarak, Amerikan İsrail Kamu İşleri Komitesi (AIPAC), Avustralya-İsrail Kültürel Değişim, Elnet UK, Yahudi Ulusal Fonu ve Ulusal Yahudi Meclisi gibi çeşitli İsrail yanlısı lobi grupları da milletvekillerinin İsrail ziyaretlerini mali olarak destekledi.

Declassified, yaptığı araştırma sonucunda şunu aktardı: 

''Ne olursa olsun, İsrail Gazze'deki eylemleri nedeniyle eleştirilere maruz kalsa bile, İngiliz siyasetinin önemli bir kısmının Siyonist hareketle yakın bağlarını sürdürdüğü açıktır.''