'İsrail, Lübnan'da feci bir hataya düşmek üzere'

img
'İsrail, Lübnan'da feci bir hataya düşmek üzere' YDH

Moşe Dayan Orta Doğu ve Afrika Çalışmaları Merkezi'nden Joel D. Parker, Siyonist rejimin Lübnan direnişine savaş açmasının ölümcül bir hata olacağını belirtti.




YDH - Moşe Dayan Orta Doğu ve Afrika Çalışmaları Merkezi'nde araştırma görevlisi olan ve Tel Aviv Üniversitesi'nde ders veren Joel D. Parker, Haaretz gazetesinde yayımlanan makalesinde Siyonist rejimin Gazze'de yaptığı hataları çok daha büyük bir tehdit olan Hizbullah'la tekrarlamaması gerektiğini belirtti.

Parker, "Pek çok kişi üçüncü bir Lübnan savaşının kaçınılmaz olduğunu savunuyor. İlki 1982'de, ikincisi 2006'da başlayan birinci ve ikinci Lübnan savaşları birbirlerinden epey farklıydı; biri 18 yıllık bir bataklığa dönüştü, diğeri ise nispeten hızlı ama sınırlı kazanımlarla sona erdi," dedi.

Rejimin net ve gerçekçi hedefler koyması gerektiğini kaydeden Parker, İsrail'in Gazze'de neredeyse sekiz aydır süren bu savaşta özellikle kamuoyu mesajları, diplomasi ve insani yardım konularında başarısız olduğuna dikkat çekti.

Parker, "Askeri hedefler, bu cephelerdeki başarısızlık nedeniyle ciddi ölçüde sekteye uğruyor. İsrail'in, Hamas'tan çok daha ölümcül bir düşman olan Hizbullah ile topyekûn bir savaşa girerek bu hataları tekrarlamasından korkuyorum. Bunu yapmak felaket olacaktır," ifadelerini kullandı.

İsrail'in uluslararası toplumun çoğunu ikna etmeyi başaramadığı değerlendirmesini yapan Parker, "İsrail'in Hizbullah'a karşı savaşı sona erdirmesi için yoğun bir uluslararası medya ve diplomatik baskıyla karşı karşıya kalacağı neredeyse kesin," yorumunu yaptı.

Parker, "Eğer İsrail, Gallant'ın geçen yıl verdiği 'Lübnan'ı taş devrine geri döndürme' sözünü yerine getirerek kitlesel bir mülteci kaçışına ve sosyal hizmetlerde bir çöküşe yol açacak şekilde Lübnan'a savaş açarsa, hiç şüphesiz küresel bir tepki olacaktır," diye ekledi.

"Bu savaşta hataya yer yok," diye Parker, şunları söyledi:

"Hizbullah'ın tahminen 200 bin roket ve 100 bin savaşçıdan oluşan bir cephaneliğinin yanı sıra yüksek teknolojiye sahip saldırı dronları ve Hamas'tan bile daha büyük olabilecek bir tünel ağı var. Hizbullah'ın sahip olduğu binlerce büyük füze Hayfa ya da Tel Aviv'deki konutları yok edebilecek kapasitede."