ABD'li general: Lübnan'a saldırı bölgesel savaş riski taşıyor

img
ABD'li general: Lübnan'a saldırı bölgesel savaş riski taşıyor YDH

ABD Hava Kuvvetleri Generali Charles Q. Brown, ABD'nin İsraillileri bölgedeki savaşı genişletmemeleri konusunda “uyarmaya” devam edeceğini söyledi.




YDH- El-Meyadin’de yer alan habere göre, ABD Genelkurmay Başkanı Hava Kuvvetleri Generali Charles Q. Brown, Botsvana'da gazetecilere yaptığı açıklamada, İsrail'in Lübnan'a yönelik geniş çaplı bir saldırısının İran'ın karşılık vermesi riskini doğuracağını söyledi. Brown bu durumun bölgedeki ABD kuvvetlerini tehlikeye atabilecek daha geniş çaplı bir savaşı tetikleyebileceğini vurguladı.

Brown, ABD'nin Lübnan'da Hizbullah ile girişeceği daha geniş çaplı bir savaşta İsrail'in kendisini savunmasına Nisan ayında olduğu gibi yardımcı “olamayacağını” belirtti.

Hizbullah’ın kısa menzilli mühimmatının gücüne işaret eden Brown, bu mühimmatın birçok faktör nedeniyle engellenmesinin daha zor olacağını kaydetti.

ABD’li general, ABD'nin İsrailli liderlerle konuşmaya ve onları bölgedeki savaşı genişletmemeleri konusunda “uyarmaya” devam edeceğini söyledi.

Brown'ın açıklamaları İsrail'in siyasi ve askeri komuta kademesinin Lübnan'a savaş tehdidinde bulunduğu bir dönemde geldi.

Lübnan'daki Direniş, Gazze Şeridi'nde eşi benzeri görülmemiş bir soykırım savaşıyla karşı karşıya olan Filistin halkını desteklemeye devam ederken İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırıları son haftalarda artarak devam etti.

İsrail hükümeti Lübnan'a savaş tehdidinde bulundu, yerel yetkililerse sonuçlarından korkuyor

El-Meyadin’e göre, İsrail hükümeti Hizbullah'ın operasyonlarının etkilerine çözüm bulmakta zorlanırken, İsrail ordusunun Kuzey Komutanlığı Lübnan'a saldırı planlarını onayladı.

Haberde, özellikle on binlerce İsrailli yerleşimcinin işgal altındaki kuzey topraklarından toplu tahliyesinin ve bu yerleşimlerde yaşanan güvensizliğin hem yerleşimciler hem de İsrailli yetkililer için temel endişe konusu haline geldiği belirtildi.

El-Meyadin ancak İsrailli yetkililer ve siyasi yorumcuların, Lübnan'a yönelik daha geniş çaplı bir savaşın İsrail rejimine getireceği kötü etkileri kabul ettiklerini iddia etti.

Hizbullah, Lübnan'a yönelik bir savaş başlatılması halinde saldırmayı planladığı hedeflerin bir listesini detaylandıran iki önemli video yayımladı.

Kanal 12'ye konuşan İsrail işgali altındaki Hayfa Belediye Başkanı Yona Yahav, Hayfa'daki yetkililerin topyekun bir savaş senaryosuna karşı tamamen hazırlıksız olduğunu çünkü İsrail hükümetinin yerleşim birimi belediyesiyle işbirliği yapmadığını vurguladı.

Benzer bir bağlamda, işgal altındaki toprakların kuzeyindeki Kiryat Şmona Belediye Başkanı Avichai Stern, Hizbullah ile yaklaşan olası savaşa hazırlık yapılmamasından İsrail işgal hükümetini sorumlu tuttu ve sürekli eğitim yapan Hizbullah'ın, kapıları koruyan "askeri polis" olarak tanımladığı İsrail işgal güçleriyle karşı karşıya geleceğini iddia etti.

El-Meyadin’e göre, her iki açıklama da Hizbullah'ın gelişmiş silahlarını kullanarak İsrail'in önemli bölgelerini ve sektörlerini vuracağı ve etkisiz hale getireceği olası geniş çaplı bir çatışmaya ilişkin gerçekleri yansıtmakta.