Uydurma Hamas haberleri İsrail basınını karıştırdı

img
Uydurma Hamas haberleri İsrail basınını karıştırdı YDH

Eski İsrail ordusu mensubu Elon Perry'nin tartışmalı yazıları, aralarında David Baddiel ve Jonathan Freedland'ın da bulunduğu önde gelen yazarların Jewish Chronicle gazetesinden istifa etmesine yol açtı.




YDH - Dünyanın en eski Yahudi gazetesi Jewish Chronicle, vahşi uydurmalar içeren makaleleri yayımlaması sonucu bir dizi istifayla sarsıldı.

Gazete, Elon Perry imzalı dokuz makaleyi, içeriklerinin doğruluğu ve yazarın özgeçmişindeki tutarsızlıklar nedeniyle kaldırdıktan sonra soruşturma baskısıyla karşı karşıya kaldı.

Eski bir İsrail askeri olan Perry'nin yazılarının İsrail istihbaratı hakkında asılsız iddialar içerdiği belirtildi. Gazete, cuma günü yaptığı açıklamada, Perry'nin bazı iddialarının tatmin edici bulunmadığını ve bu nedenle yazılarının kaldırıldığını duyurdu.

Açıklamada, "Bu noktaya gelmemize neden olan olaylardan derin üzüntü duyuyoruz. Sadık okuyucularımızdan özür diliyor ve benzer durumların tekrarlanmaması için iç süreçlerimizi gözden geçiriyoruz," ifadelerine yer verildi.

Gazetenin önde gelen dört köşe yazarı; David Baddiel, Jonathan Freedland, David Aaronovitch ve Hadley Freeman, bu gelişmeleri protesto etmek amacıyla istifa ettiklerini açıkladı.

26 yıldır gazetede yazan ve babasının 1951'de yazarlığa başladığı Jewish Chronicle'dan ayrıldığını belirten Freedland, editör Jake Wallis Simons'a gönderdiği ve sosyal medyada paylaştığı mektubunda şunları yazdı:

"Son skandal gazeteye büyük utanç getirdi. Uydurma hikayeler yayınlamak ve bunu yüzeysel bir pişmanlıkla geçiştirmek, yaşanan sorunların sadece sonuncusu. JC artık çoğunlukla partizan, ideolojik bir araç gibi algılanıyor; kararları gazetecilikten çok siyasi kaygılarla alınıyor gibi görünüyor."

Freedland, tüm gazetelerde hatalar olabileceğini kabul etmekle birlikte, bu durumda gerçek bir hesap verebilirliğin söz konusu olmayacağını vurguladı:

"Çünkü JC'nin sahipleri kimliklerini açıklamayı reddediyor. Bildiğiniz gibi, ben ve diğerleri uzun süredir şeffaflık çağrısında bulunuyoruz ve bunu size özel olarak ilettik, ancak hiçbir ilerleme kaydedilmedi."

Aaronovitch, Freedland'ın açıklamasını paylaşarak "Ben de aynı kararı aldım," dedi. Baddiel de benzer şekilde Freedland'ın mesajını destekledi.

Sunday Times muhabiri Freeman ise ikinci bir açıklamasında, Jewish Chronicle'daki son gelişmelerin 'gazetede kalmayı imkânsız hale getirdiğini' kaydetti.

Kuzeybatı İngiltere'nin eski başsavcısı ve bağımsız basın düzenleyicisi Ipso'nun eski üyesi Nazir Afzal, durumdan duyduğu 'büyük endişeyi' dile getirerek, sosyal medyada 'standartlar soruşturmasının' geciktiğine dikkat çekti.

Perry'nin makaleleri, İsrail'in Hamas lideri Yahya Sinvar'ı hakkındaki yalanlarını konu alıyordu. Bu iddialar İsrail basını tarafından çürütüldü ve Benyamin Netanyahu'nun Gazze konusundaki müzakere pozisyonunu güçlendirmeye yönelik 'vahşi uydurmalar' olarak nitelendirildi.

Perry, Jewish Chronicle'da Sinvar'ın esirlerle birlikte İran'a kaçmayı planladığına dair istihbarat olduğunu iddia etmişti. Perry'nin sözde gazetecilik ve akademik geçmişi ile askeri sicilinin bazı bölümleri de İsrail basını tarafından sorgulanıyor.

Observer'a konuşan Perry, makalelerinin silinmesinin 'büyük bir hata' olduğunu söyledi ve eleştirileri, 'elde etmeyi başardığı ayrıntıları elde edemeyen İsrailli gazetecilerin ve yayın organlarının kıskançlığından kaynaklanan bir cadı avı' olarak nitelendirdi.

Jewish Chronicle'ın sahipliğiyle ilgili sorular da gündeme geldi. Guardian'ın eski editörü Alan Rusbridger, gazetenin milyarder bir Amerikalı tarafından desteklendiğini öne sürdü.

Yedioth Ahronoth gazetesinin göre, Sinvar'ın bilgisayarından sızdırıldığı iddia edilen ve İsrailli esirlerin Gazze dışına nakledilmesine ilişkin planların yer aldığı belgeler sahte çıktı.

Gazete, İsrailli askeri yetkililere dayandırdığı haberinde, belgelerin Hamas hareketinin ve Sinvar'ın ateşkes anlaşmasına varma konusunda isteksiz olduklarını göstermek ve kamuoyunu yönlendirmek amacıyla sızdırıldığını belirtti.

Jewish Chronicle ve Alman Bild gazeteleri de bu sahte belgeleri haberlerinde kullandı.

Jewish Chronicle, İsrail ordusu tarafından 29 Ağustos'ta ele geçirildiği öne sürülen bu belgelerin, esirlerin Gazze'den Ftüneller aracılığıyla Mısır'a ve oradan da İran'a nakledilmesi planını içerdiğini öne sürdü. Ayrıca Sinvar'ın bu planın arkasında olduğu ve kendisinin de kaçış planları yaptığı iddia edildi.

Ancak Yedioth Ahronoth, İsrail Askeri İstihbarat Direktörlüğü'nün Jewish Chronicle'ın bahsettiği belgelerden haberdar olmadığını açıkladı.

Haberde, "Ne belge ne de aniden kaçmaya karar verdiği iddia edilen Sinvar'a atfedilen anlatı İsrail'de kimse tarafından bilinmiyor," denildi.

Bild gazetesi, Hamas'ın orta düzey bir yetkilisi tarafından sunulduğu iddia edilen bir belgeye yer verirken, Yedioth Ahronoth belgenin var olduğunu, fakat Alman yayın kuruluşu tarafından kullanılan ve Hamas'ın İsrail ile bir anlaşmaya ilgi duymadığını gösterdiği iddia edilen alıntının uydurma olduğunu ileri sürdü.

Her iki haber de Netanyahu'nun bu ay başında yaptığı açıklamaların ardından geldi. Netanyahu, İsrail ordusunun Selahaddin koridorundan çekilmeyeceğini teyit etmiş ve böyle bir hamlenin Hamas'ın esirleri Gazze Şeridi dışına transfer etmesine olanak sağlayacağını söylemişti.