İsrail basını: Hükümet İran'ın İsrail'i yıpratmasına izin veriyor

img
İsrail basını: Hükümet İran'ın İsrail'i yıpratmasına izin veriyor YDH

Yedioth Ahronoth gazetesinde yer alan köşe yazısında, mevcut yönetimin “İsrail'in bugüne kadar tanıdığı en sağcı hükümet” olmasına rağmen, artan zorluklar karşısında ciddi kararlar almakta başarısız olduğu belirtildi.




YDH - Yedioth Ahronoth gazetesinin önde gelen gazetecilerinden Yossi Yehoshua, İsrail hükümetinin başta İran ve Direniş Ekseni'nden gelenler olmak üzere pek çok tehdide yönelik mevcut yaklaşımına tepki gösterdi.

Yehoshua yazısında, mevcut yönetimin “İsrail'in bugüne kadar tanıdığı en sağcı hükümet” olmasına rağmen, artan zorluklar karşısında önemli kararlar almakta başarısız olduğunu savundu. 

Yehoshua, “Bütün bir ülke bir yıldır liderliğin bizi çamurdan çıkarmasını bekliyor,” ifadesini kullandı.

İsrail'in uzun süredir devam eden savunma doktrininden uzaklaştığını kaydeden yazar, “İsrail 75 yılı aşkın bir süredir bize rehberlik eden, savaşı düşman topraklarına taşıma ve mümkün olduğunca kısa tutma yönündeki savunma konseptine sırtını dönüyor,” dedi.

Gazze'deki durumla ilgili olarak Yehoshua, çatışmanın topyekûn bir savaştan ziyade “değişen yoğunluk derecelerinde bir muharebeye” dönüştüğünü belirtti.

Hamas'ın mevcut çıkmazdan faydalandığı uyarısında bulunan Yehoshua, “Hamas Gazze'de kendini toparlamaya ve rehabilite etmeye devam ederek İsrail'in operasyonel başarılarını aşındırıyor," değerlendirmesini yaptı.

Lübnan'la olan kuzey cephesine de değinen yazar, “Günde yüzlerce roket fırlatılıyor, on binlerce İsrailli erkek ve kadın Ekim 2023'te evlerini terk ettikten sonra hala yerlerinden edilmiş durumda. Hükümet bir güvenlik kabinesi toplantısı bile yapamıyor," yorumunu yaptı.

Yehoshua ayrıca Batı Şeria'da tırmanan duruma da değindi ve saldırıların bıçaklama eylemlerinden “silahlı saldırılara ve patlayıcılara” dönüştüğünü söyledi.

Hükümetin stratejisini sorgulayan Yehoshua, “İsrail, Filistin Yönetimi ile güvenlik koordinasyonunu sürdürüyor mu? Geniş çaplı bir operasyon başlatmayı mı tercih ediyor?” değerlendirmesinde bulundu.

Gazeteci, İran'ın etkisine karşı koymak için kapsamlı bir stratejiye ihtiyaç olduğunu vurguladı: “İran'ın çabalarına karşı koymak için İsrail iki ana alanda faaliyet göstermelidir: İran'ın nükleer planını engellemek ve bölgedeki vekillerini istikrarsızlaştırmak.”



Makaleler

Güncel