Nobel ödüllü Aaron Ciechanover, 'büyük bir ayrılma dalgası' konusunda uyarıda bulunarak 'en deneyimli doktorların ülkeyi terk ettiğini' belirtiyor ve "30 bin kişi ayrılır ayrılmaz burada bir ülkemiz kalmayacak" diye ekliyor.
YDH - The Telegraph'a göre Gazze'deki savaş, İsrail'in ekonomik durumunu ciddi şekilde etkilemekle kalmadı, aynı zamanda İsraillileri tükenme noktasına getirdi.
Bu nedenle birçok kişi ülkeyi terk ediyor. Bu durum, İsrail ordusunun aksini iddia etmesine rağmen Hizbullah'ın operasyonlarının devam ettiği olası bir topyekûn savaş tehdidine bağlanabilir.
Tel Aviv'de yaşayan Bjørt Kragesteen ve İsrailli eşi, 'tamamen tükendiklerini' söyleyerek İsveç'e taşındıklarını açıkladı. Kragesteen, gazeteye verdiği demeçte, diğer arkadaşlarının da 'Avrupa'da daha parlak bir gelecek kurmak' için benzer adımlar atmak istediklerini belirtti.
Savaşın üzerinden bir yıl geçtikten sonra ekonomik etkiler belirginleşmeye başladı. Pek çok yetenekli profesyonel ülkeyi terk ediyor, bu da İsrail'e beyin göçünün devamını zorlaştırıyor.
Nobel ödüllü Aaron Ciechanover, 'büyük bir ayrılma dalgası' konusunda uyarıda bulunarak 'kıdemli doktorların çoğunun ülkeyi terk ettiğini' belirtti ve "30 bin kişi ayrılır ayrılmaz burada bir ülkemiz kalmayacak," diye ekledi.
İsrail Merkez Bankası danışmanlarından Alon Eizenberg, ayrılmaların özellikle İsrail ekonomisi açısıdan kritik önem taşıyan bilişim sektörü açısından endişe verici olduğunu dile getirerek "Bir miktar beyin göçü ve insan sermayesi kaybı kaçınılmaz olacaktır," dedi.
Ekonomik açıdan bakıldığında, İsrail'in gayri safi yurt içi hasılası (GSYİH) 2023'ün son çeyreğinde yüzde 5,7 oranında daraldı ve bu da Aksa Tufanı operasyonunun etkisini yansıtıyor.
Yemen Silahlı Kuvvetleri'nin Kızıldeniz'de İsrail'e ait gemilere düzenlediği saldırılar da sevkiyatları ve yurt dışından ürün tedarik etme kabiliyetini etkiledi.
Turizm sektörü ciddi bir darbe aldı ve Coface BDI, 2024 yılında 60 bin kadar işletmenin, özellikle de insan gücü eksikliğiyle boğuşan küçük işletmelerin kapanabileceğini öngörüyor.
Çok sayıda işçi silah altına alındı, bu da eğitimli işgücü sıkıntısına yol açtı. Tahliyeler tarım sektörüne de zarar vererek gıda fiyatlarının yükselmesine neden oldu.
Ayrıca, 80 bin Filistinli işçinin Batı Şeria'dan ayrılması nedeniyle inşaat sektörü durma noktasına geldi ve genel halk için artan konut masrafları endişeleri artırdı.
38 yaşındaki bir İsrailli, enflasyonla başa çıkmanın 'psikolojik olarak çok zor' olduğunu belirtti.
Tel Aviv Üniversitesi'nden Itai Ater, ekonomik durumla ilgili derin endişelerini dile getirerek, kredi derecelendirme kuruluşlarının İsrail'in notunu düşürdüğünü vurguladı.
İsrail geçtiğimiz yıl bütçe fazlasından GSYİH'nin yüzde 8,3'ü oranında açığa geçti ve savaş için 19 milyar sterlin harcadı.
Hükümeti 'tamamen işlevsiz' olarak nitelendiren Ater, gerekli zor kararları almadaki yetersizliğinin altını çizdi ve herhangi bir tırmanışın ekonomiye daha fazla zarar verebileceği ve umutsuzluk hissini daha da artırabileceği uyarısında bulundu.