Beyaz Saray: Bölgesel askeri tırmanış İsrail'in çıkarına değil

img
Beyaz Saray: Bölgesel askeri tırmanış İsrail'in çıkarına değil YDH

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby, İsrail- Lübnan sınırında artan çatışmaların topyekûn bir savaş ihtimalini artırdığını belirterek, bölgesel bir askeri tırmanışın İsrail'in 'çıkarına' olmadığını' söyledi.




YDH - ABC televizyonunun This Week programında konuşan Kirby, "Bu askeri çatışmayı tırmandırmanın onların çıkarına olduğuna inanmıyoruz," dedi ve ABD'nin bunu "doğrudan İsrailli muhataplarımıza söylediğini" sözlerine ekledi.

Tansiyonun yükseldiğini kaydeden Kirby, 'diplomatik bir çözüm için hala zaman ve alan' olabileceğini ve ABD'nin bunun için çaba gösterdiğini belirtti.

Direnişin açıklamasına göre Hizbullah, Hayfa kentinin doğusunda bulunan stratejik İsrail Hava Kuvvetleri üssüne onlarca Fadi-1 ve Fadi-2 uzun menzilli roket top mermisi ateşledi.

Cizril Vadisi'ndeki işgal altındaki Nasıra bölgesinde yer alan üs, İsrail Hava Kuvvetleri'ne bağlı birkaç filoya ve Lübnan topraklarına saldırılar düzenlemekten sorumlu F-16 savaş uçaklarına ev sahipliği yapıyor.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun daha önce Hizbullah saldırıları nedeniyle boşaltılan yerleşim yerlerine kuzeydeki yerleşimcileri geri gönderme sözü vermesinin ardından Kirby, daha geniş çaplı bir savaşın 'kesinlikle tüm bu insanların yararına olmayacağını' belirtti ve yerleşimcileri geri döndürmenin 'daha iyi yolları' olduğunu vurguladı.

Kirby, ayrıca Washington yönetiminin 'kapsamlı ve oldukça iddialı bir diplomasi' yürüttüğünü vurguladı ve "Son bir iki hafta içinde burada herhangi bir ilerleme kaydedemedik," ifadelerini kullandı.

Sözcü, Siyonist rejimin geçen hafta Lübnan'a düzenlediği çağrı cihazı saldırısında ABD'nin hiçbir dahli olmadığı yönündeki önceki açıklamalarını yineledi.

İşgal altındaki Hayfa'nın kuzeyinde yer alan Kiryat Bialik yerleşimindeki yerel yönetim başkanı, yerleşimcilerin Hizbullah'ın füze saldırılarına ilişkin korkularının gerçekleştiğini kabul etti. Yerleşimcilerin kuzeyde karşı karşıya kaldıkları tehlikeli durumla ilgili endişelerini dile getiren yetkili, onları artan tehditlerden korumak için 'yeterli sığınak olmadığını' vurguladı.

Yetkili, "Bir yıl boyunca roketlerin bize ulaşacağından korktuk ve şimdi bu korkumuz gerçeğe dönüştü. Umarız Kuzey'de yaşayanlar gibi herkes için yeterli sığınağın olmadığı bir yıl geçirmek zorunda kalmayız," diye ekledi.

İsrail medyası: Hizbullah Kuzey'i felç etti

Öte yandan İsrail medyası, Hizbullah'ın gerçekleştirdiği saldırının 'Kuzey'i felç ettiğini' teyit ederek Hizbullah'ın eylemlerinin bölgenin istikrarı üzerindeki önemli etkisinin altını çizdi.

İsrail Ordu Radyosu, Hizbullah'ın son saatlerde kuzeye doğru 120'den fazla roket fırlattığını ve bunların yaklaşık 30'unun sabahtan bu yana Hayfa'nın kuzeyindeki Krayot bölgesini hedef aldığını olduğunu bildirdi.

Haberde, Kuzey'de ve çeşitli sanayi bölgelerinde sirenlerin sürekli çaldığı ve roket saldırıları nedeniyle sürekli alarm verildiği belirtildi. Radyo, ayrıca Hizbullah'ın 'hedeflerini ve vermek istediği karşı mesajı dikkatle seçtiğini' vurguladı.



Makaleler

Güncel