Ensarullah hareketi İsrail'deki hedef bankasını güncelledi

img
Ensarullah hareketi İsrail'deki hedef bankasını güncelledi YDH

Ensarullah, İsrail'in Hudeyde kentine düzenlediği saldırıya misilleme yapma tehdidinde bulundu. Yetkililer, hedef bankasını gözden geçirdiklerini ve operasyonlarını genişleteceklerini bildirdi.




YDH - Sanaa'daki Yüksek Siyasi Konsey, İsrail'i Yemen'in batısındaki liman kenti Hudeyde'ye yönelik saldırısına ağır bir karşılık vermekle tehdit etti.

Konsey yaptığı açıklamada, Sanaa'nın hedef bankasını güncellediğini ve angajman kuralları dışında operasyonlarını genişleteceğini duyurdu.

Yerel kaynaklar, olası tüm senaryolara karşı hazırlık yapıldığını ve Sanaa güçlerinin düşmanla ve onun bölgedeki ve içerideki işbirlikçileriyle mücadelesinde birden fazla hava ve deniz stratejisini hayata geçirme kapasitesine sahip olduğunu yineledi.

Yüksek Konsey, İsrail'in Hudeyde'ye yönelik saldırılarına verilecek yanıtın işgalci güç tarafından hoş karşılanmayacağını vurguladı. Konsey, "Saldırının ikinci kez sivil tesisleri hedef alması ve Yemen halkının acısını bilerek ikiye katlaması, Yemen'i Filistin ve Lübnan halklarını desteklemekten alıkoymayacaktır. Sanaa güçleri, işgalciyi hizaya getirme gücüne ve bu konuda uzun bir geçmişe sahiptir," açıklamasında bulundu.

Aynı bağlamda Ensarullah hareketinin siyasi bürosu da 'İsrail'in Hudeyde'ye yönelik saldırısının, İsrail'in Lübnan, Filistin ve direniş eksenine karşı tehlikeli tırmandırma politikasından bağımsız olmadığını' belirtti.

Büro, 'Hudeyde'deki sivil ve kamu hizmeti tesislerinin vurulmasının, düşman varlığın ve onu destekleyenlerin kafa karışıklığının ve zayıflığının kanıtı olduğunu' ifade etti.

Hareketin siyasi büro üyesi Ali el-Kahum, el-Ahbar'a yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"İsrail'in Hudeyde'ye yönelik saldırısı kınanması gereken bir suçtur. Hareket, Amerika ve İngiltere'nin Yemen Destek Cephesi'nin varlığa karşı koyma ve Filistin halkını destekleme rolünü zayıflatma girişimlerini başarısızlığa uğrattığı gibi, işgalcinin Filistinli ve Lübnanlı kardeş halklara karşı işlediği suçları genişletme konusundaki ısrarı karşısında Sanaa güçlerinin deniz ve hava operasyonlarını da durduramayacaktır."

El-Kahum, İsrail ve ABD'yi 'bölgedeki çatışma alanını genişletmekten ve en büyük kaybedenlerin işgalciler ve destekçileri olacağı açık bir savaşa doğru ilerlemekten sorumlu' tuttu. Ayrıca, Hudeyde'yi hedef alma suçuna Yemen'in vereceği yanıtın acil bir nitelik kazanacağını vurguladı.

Hudeyde'deki Sivil Savunma'ya bağlı itfaiye ekipleri dün limandaki bir petrol tankının hedef alınması sonucu çıkan yangını kontrol altına almayı başardı.

Yemen askeri kaynaklarına göre, işgal güçlerinin F-35 uçaklarıyla kıyı ilindeki Hudeyde ve Ras İsa limanlarını yaklaşık 15 hava saldırısıyla hedef almasından yaklaşık 12 saat sonra, Sanaa'daki Sağlık Bakanlığı resmi sözcüsü Enis el-Asbehi, İsrail saldırılarında ölenlerin sayısının beşe, çoğu ağır olmak üzere 45'ten fazla yaralıya yükseldiğini açıkladı.

El-Asbehi, gazeteye yaptığı açıklamada Hudeyde'de sivillerin hedef alınmasını 'sahte zaferler yaratmak için umutsuz bir girişim' olarak nitelendirdi. El-Hali ve Ras Kuteyb elektrik santrallerinin hedef alınmasını ise 'Washington'un da dahil olduğu ahlaksız bir eylem' olarak tanımladı.

Direniş, Saada üzerinde ABD'ye ait MQ-9 insansız hava aracını düşürdü

İsrail medyası son saldırıyı abartmaya çalışırken, Hudeyde'deki yerel kaynaklar el-Ahbar'a, olayın kentin bazı bölgelerini besleyen 10 megavatlık dizel motorlu bir santral olan el-Hali elektrik santralinin yıkılmasına ve aynı kentteki el-Hatib elektrik santralinde ciddi hasara neden olduğunu doğruladı.

Aynı bağlamda Yemen Petrol Şirketi de İsrail saldırısının temel hedefi olan Yemen'in tüm illerinde yakıt krizini alevlendirme girişiminin başarısız olduğunu teyit etti.

Şirket sözcüsü İsam el-Mütevekkil, gazeteye verdiği demeçte, düşmanın petrol stoklarına ulaşmasını engelleyen önleyici tedbirler alarak, işgalcinin Hudeyde'yi hedef alma amacını engelleyebildiklerini kaydetti.

İsrail saldırısı yerel ve uluslararası düzeyde kınanmasına rağmen, Suudi-Birleşik Arap Emirlikleri koalisyonuna bağlı hükümet bu konuda net bir tutum sergilemedi.

Güney hükümeti, Ensarullah'a karşı İsrail'i desteklemek için cephe açma tekliflerinin halen ABD ve İsrail taraflarıyla görüşülmekte olduğunu ve ABD-İsrail'in bu hükümeti askeri olarak desteklemek için yaptığı anlaşmaların yaklaşık bir aydır devam ettiğini göz ardı ederek, kendisini Yemen kamuoyuna bir barış güvercini olarak pazarlamaya çalıştı.

Dün akşam Sanaa güçleri sözcüsü Tuğgeneral Yahya Seri, yaptığı açıklamada, Yemen güçlerinin bir ABD MQ-9 insansız hava aracını düşürmeyi başardığını duyurdu.

İHA, Ensarullah'ın kalesi olan Saada vilayeti semalarında düşmanca eylemler gerçekleştirirken düşürüldü. Bu, Yemen hava savunmasının bu yılın başından bu yana düşürmeyi başardığı on birinci insansız hava aracı oldu.

Tuğgeneral Seri, İsrail rejiminin ABD'nin desteğiyle Hudeyde ilinde liman ve elektrik santrali de dahil olmak üzere pek çok sivil tesise 17 saldırı düzenlediğine dikkat çekti.

Seri, Hudeyde saldırısına verilecek yanıtın önümüzdeki dönemde suçlu İsrailli düşmana karşı askeri operasyonları tırmandırmak olacağını söyledi.