İsrail'in Gazze sınırındaki yerleşimleri ne durumda?

img
İsrail'in Gazze sınırındaki yerleşimleri ne durumda? YDH

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik yıkıcı saldırısından bir yıl sonra, yerleşimcilerin yüzde 77'si evlerine dönmüş durumda olsa da yerleşimcilerin çoğu altyapı hasarı ve psikolojik travmalarla boğuşuyor.




YDH - İsrail'in tüm bir bölgeyi yerle bir eden yıkıcı saldırısından bir yıl sonra, Gazze Şeridi sınırındaki yerleşimlerde durum karmaşık bir hal alıyor.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu kısa bir süre önce bölge sakinlerinin yüzde 90'ının artan güvenlik nedeniyle geri döndüğünü iddia etti.

Ancak bu açıklama, karmaşık gerçeği fazlasıyla basite indirgiyor. Savunma Bakanlığı'nın 7 Ekim öncesi tanımına göre Gazze Şeridi, Sderot da dahil olmak üzere yaklaşık 65.000 nüfuslu 47 yerleşimi kapsıyor.

İbranice olarsak yayın yapan Calcalist'in değerlendirmesine göre şu anda 13 yerleşime iki nedenden dolayı erişilemiyor. Üçü devam eden "güvenlik tehditleriyle" karşı karşıyayken, diğer on yerleşim yıkılan altyapı ve evler nedeniyle kapsamlı bir yeniden inşaya muhtaç.

Bu 13 yerleşimde yaşayan yaklaşık 7.000 kişi ancak aylar ya da yıllar sonra geri dönebilecek, bazıları ise hiçbir zaman geri dönemeyecek.

58.000 kişinin yaşadığı 34 erişilebilir yerleşimin yaklaşık yüzde 87'si geri döndü. Toplamda, Gazze Şeridi'nin 65.000 sakininin sadece yüzde 77'si (49.500) evlerine döndü. Geri kalan yüzde 23'lük kesim ya geri dönemiyor ya da dönmekte tereddüt ediyor.

Dönüş için güvenli kabul edilen yerleşim yerlerinde bile pek çok aile karar vermeden önce daha fazla zaman istedi. Bu aileler, Gazze Şeridi'ndeki evlerini kiraya vermemeleri ya da yerel vergi avantajlarından yararlanmamaları koşuluyla 7.000 şekele kadar kira yardımı alıyor ve masrafların yüzde 90'ı devlet tarafından karşılanıyor.

Erişilemeyen 13 yerleşime geri dönüş için zaman çizelgesi değişkenlik gösteriyor.

Bazılarına güvenlik sağlandığında hemen erişilebilirken, diğerlerinin büyük hasar görmesi nedeniyle yeniden inşası iki yıla kadar sürebilir.

Tekuma yerleşimi yönetimi, yerleşim yerleri için bütçe ve programlar sağlayarak yeniden yapılanma sürecinde çok önemli bir rol oynuyor.

Dört uzman ekip restorasyonun farklı yönlerine odaklanırken, en fazla kaynak inşaat ve konut alanlarına aktarılıyor. Toplum bütünlüğünü korumak için 1,8 milyar şekel bütçeyle finanse edilen geçici konut mahalleleri kuruldu.

Tekuma, önümüzdeki yıllarda yerleşim rehabilitasyonuna 1,5 milyar şekel yatırım yapmayı planlıyor. Toplamda 4.358 konut ve 500 kamu binası hasar görmüş, 450 ev tamamen yıkıldı.

Yeniden yapılanma ilerlerken, yerleşimcilerin 7 Ekim'den sonra yaşadığı ruhsal çöküş devam ediyor.

Bazı aile grupları, Gazze'den taşınmayı düşünüyor. Bu hassas konu yerleşim liderliği içinde tartışmalara neden oldu. Rejim, Gazze'ye geri dönüşü teşvik etmeyi amaçlamakta ve bu gruplar için toplumsal çözümler sunmuyor.



Makaleler

Güncel