İran Meclis Başkanı: İran Lübnan'ı destekleyecek

img
İran Meclis Başkanı: İran Lübnan'ı destekleyecek YDH

Lübnan'a giden bir uçağa pilotluk yaptığı viral görüntüyle gündeme gelen İran Meclis Başkanı Muhammed Bakır Galibaf, İsrail ile çatışan Lübnan'a İran'ın desteğini bir kez daha teyit etti.




YDH- İran Meclis Başkanı Muhammed Bakır Galibaf, el-Meyadin'e özel bir röportaj verdi.

İran halkının müttefiklerini destekleme konusundaki fikir birliğine ilişkin olarak İran Meclis Başkanı şunları söyledi:

“Tepkilerimizde de gördüğünüz gibi bu konuda bir fikir birliği var. Lübnan ve Filistin halkını destekleme, yaşadıkları zorluklar karşısında onlara insani yardım eli uzatma konusunda ortak bir cepheye sahibiz.” 

Galibaf, bölgedeki komşularının da geçmişte olduğu gibi bu tutuma bağlı kalacaklarına olan inancını dile getirdi ve ekledi:

“Bölgedeki tüm ülkelerle barışçıl ilişkilerimiz var. Halkımız İslam ülkeleriyle birlikte Lübnan ve Filistin halkına hem maddi hem de insani destek sağlamaktadır.”

İran Meclis Başkanı Muhammed Bakır Galibaf, Lübnan'a giden bir uçağı kullanırken çekilen ve yaygın bir şekilde dolaşıma sokulan görüntüsüyle ilgili olarak şunları söyledi:

“Evet, Lübnan'a yaptığım seyahat sırasında uçağı kullandım. Aslında, düşman tehditlerine rağmen Cuma namazı kıldıran sevgili liderimizi örnek aldığımızı, her zaman alanlarda olan gururlu halkımızın güçlü varlığıyla vurgulamak istedik. Lübnan'a giderken uçağı benim kullanmam bizim için çok doğaldı. Lübnan'a geldik ve kardeşlerimizin ve Lübnan halkının arasında olmak, hasar gören bölgeleri incelemek büyük bir zevkti.”

İşgalci İsrail daha önce de Lübnan'a yönelik saldırıları nedeniyle İran'a ait herhangi bir uçağın Beyrut Uluslararası Havaalanına iniş yapmasını engellemekle tehdit etmişti. 

Söz konusu tehditler sorulduğunda Galibaf şunları söyledi:

“Düşmandan korkmuyoruz ve bu görevi uluslararası yasalara uygun olarak gerçekleştirdik. Buraya gelmekten korkmuyoruz” 

İsrail'in olası bir saldırısı ve savaşın tırmanması ihtimali sorulduğunda Galibaf şunları söyledi:

“Savaşın kapsamını genişletmek istemediğimizi birçok kez ifade ettik. Savaşı genişletmek istemedik, istemeyeceğiz de. Ancak herhangi bir saldırı ya da ihlale kesinlikle karşılık vereceğiz. Güçlü bir şekilde ve fark edilir ve uygun bir şekilde karşılık vereceğiz. Bu daha önce açıkça gösterildi ve umarım bu yanıt düşmanlarımıza bir ders olur.” 

İsrail'in saldırısı durumunda İran'ın vereceği karşılığın ölçeği konusunda ise Galibaf şunları söyledi:

“Belirli sınırlar ya da çerçeveler içinde karşılık vermenin ne anlama geldiğini anlamıyoruz. Ülkemize yönelik herhangi bir saldırıya kesinlikle karşılık vereceğiz ve hiçbir saldırıyı cevapsız bırakmayacağız. Ancak, Gerçek Vaat 2 Operasyonu'nda da gördüğünüz gibi, cevabımız sadece askeri, istihbarat, güvenlik ve terör mevzilerini hedef aldı ve elbette cevabımız tamamen askeri oldu.”

Kudüs Gücü Komutanı General İsmail Keni'nin sağlığıyla ilgili söylentiler konusunda ise Galibaf, “Sağlığı yerinde, görevine devam ediyor ve hakkında yayılan söylentiler yanlış ve kötü niyetli” diyerek güvence verdi.

Üst düzey İranlı yetkili ayrıca hava sahasını ve topraklarını İsrail işgaline açabilecek ya da destekleyebilecek ülkeleri de uyararak şunları söyledi:

“Komşu ülkelerin hava sahasının ve topraklarının ülkemize yönelik saldırılar için bir fırlatma rampası olarak kullanılmaması gerektiğini defalarca söyledik. Böyle bir durumda cevabımız net ve doğal olacaktır; ülkemize yönelik bir saldırının başlatıldığı her yer kesinlikle hedef alınacaktır.”

İran'ın özellikle savaş sonrasında Lübnan'daki direnişe verdiği destek konusunda ise Galibaf sözlerini şöyle tamamladı:

“Altyapının ve zarar gören bölgelerin yeniden inşasına katkıda bulunmamız doğaldır. Biz destek sunacağız ve İslam ülkeleri de rol oynayacak.”

Son olarak Galibaf, İran'da ve İslam dünyasında bu birliğin güçlü bir şekilde devam ettiğini belirterek, “Direniş ve Direniş Ekseni her zaman olduğu gibi ilgi görmeye devam ediyor” dedi.