İran'ın askeri hedeflere saldırısında 2 bin 500 mülk hasar gördü

img
İran'ın askeri hedeflere saldırısında 2 bin 500 mülk hasar gördü YDH

İsrail medyası, İran'ın 1 Ekim'de sadece askeri hedeflere yaptığı füze saldırısından 2 bin 200 sivil binanın hasar gördüğünü bildirdi.




YDH- İbranice Kanal 12' televizyonunun haberine göre, İsrail'de İran'ın Gerçek Vaat 2 Operasyonu'nun ardından 2 bin 200'ü binalara ve geri kalanı araçlara ilişkin olmak üzere, yaklaşık 2 bin 500 maddi hasar talebinde bulunuldu.

Saldırıyı takip eden iki hafta içinde, başta 2 binden fazla evin etkilendiği Hod Haşaron olmak üzere Tel Aviv'in kuzeyindeki konut ve işyerlerinde meydana gelen hasarlar için yaklaşık 2 bin 500'den fazla talepte bulunuldu. 

Sadece Hod Haşaron'da yaklaşık 1200 hasar ihbarı yapılırken, Tel Aviv ve Şefala bölgesinden de ek ihbarlar geldi. 

Yaklaşık 180 balistik füzenin kullanıldığı saldırı, korunan bölgelere toplu tahliyeye yol açtı.

Kanal 12, Vergi Dairesinin halen hasarın tam boyutunu değerlendirmekte olduğunu bildirdi.

İsrail'in son verileri, İran'ın 1 Ekim'de gerçekleştirdiği füze saldırısının yüzlerce yapıyı etkileyerek 150 ila 200 milyar şekel (yaklaşık 40 ila 53 milyon dolar) zarara yol açtığını gösteriyor.

Kanal 12, Gerçek Vaat 2'nin, İsrail'in tarihinde şimdiye kadar gerçekleşen en maliyetli saldırı olduğunu kaydetti.

Kuzey Tel Aviv sahil şeridindeki karma kullanımlı bir kompleks de zarar gördü. 

Etkilenen diğer bölgeler arasında, işgal altındaki toprakların orta kesimlerindeki kullanılmayan bir okulun bulunduğu da bildirildi. 

Doğrudan saldırılardan kaynaklanan hasar ile saçılan şarapnel parçalarının arasındaki ayrım belirsizliğini koruyor.

İran'ın operasyonda hedef aldığını açıkladığı askeri üsler olan Tel Nof ve Nevatim'deki İsrail Hava Kuvvetleri üslerinde meydana gelen hasarın bu değerlendirmelere dahil edilmediği haberde vurgulandı.

Füzelerin sivil bölgelerde yarattığı hasarın boyutu araştırılmaya devam ederken, son haberler İran'ın 1 Ekim'de daha sofistike silahlar kullandığını ve bunun sonucunda İsrail hava sahasını delerek daha fazla sayıda füze gönderdiğini gösteriyor. 

Kanal 12'ye göre, artan füze aktivitesi, enkazın sivil hayat dahil her yerde hasara yol açabileceği endişelerini de beraberinde getiriyor.

İsrail'in orta kesimlerinde yer alan bölgelerdeki yetkililer, yakınlara düşen bir füzenin yarattığı şok dalgalarından yaklaşık 1000 evin etkilendiğini, aralarında bir okul binasının da bulunduğu diğer evlerde de büyük çaplı hasar meydana geldiğini bildirdi.

Tel Aviv'in kuzeyinde, özellikle Sea and Sun kompleksi içinde yer alan Turkiz restoranını etkileyen birkaç yüz hasar vakası rapor edildi.

Ekim ayı başında İran'dan İsrail'e yaklaşık 180 balistik füze fırlatılmasının ardından, İsrail Vergi Dairesi'nin emlak vergisi departmanı binalar, araçlar ve kişisel mülklerle ilgili yaklaşık 2 bin 500 hasar talebi aldı. 

İlk değerlendirmeler İran'ın füze saldırısının 150 ila 200 milyon şekel (yaklaşık 40 milyon ila 53 milyon dolar) arasında değişen maddi hasara yol açtığını gösteriyor. 

Sunulan tazminat taleplerinin sadece 2 bin 200'ü sivil binalarda meydana gelen hasarlarla ilgilidir. 

Emlak vergisi departmanının verilerinin askeri tesislere verilen zararları hesaba katmadığını belirtmek önemlidir, çünkü bunlar Savunma Bakanlığı tarafından yönetilmektedir. 

İsrail ordusu Gerçek Vaat 2'den sonra çok sayıda hava kuvvetleri üssünün hedef alındığını doğruladı. 

İran ve Hizbullah'ın yerleşimciler üzerindeki etkisi

Çatışmaların başlamasından bu yana emlak vergisi dairesine yaklaşık 49 bin talepte bulunuldu.

Bu taleplerin yaklaşık 30 bini binalarla ilgili, yaklaşık 16 bini araçlarla ilgili ve 608'i de tarımsal kayıplarla ilgili olduğu bildiriliyor.

Bugüne kadar, yeniden yapılandırma idaresine tahsis edilen 250 milyon şekele (yaklaşık 66 milyon dolar) ek olarak yaklaşık 1.43 milyar şekel (yaklaşık 380 milyon dolar) ödendi. 

Vergi Dairesi, kuzey bölgesinde bildirilmeyen hasarların maliyetinin yaklaşık bir milyar şekele (yaklaşık 265 milyon dolar) ulaşabileceğini tahmin ediyor.

Coğrafi dağılım açısından, İsrail'in güneyinden doğrudan zararlar için yaklaşık 30 bin talepte bulunulurken, kuzeyden 8 bin ve orta bölgeden yaklaşık 11bin talepte bulunuldu. 

Bununla birlikte, kuzey İsrail'den tahliye edilen ve henüz evlerine dönmemiş olan sakinlerden daha fazla talep gelmesi bekleniyor.