İsrail nükleer tehdidinde bir karara varmaya çalışıyor

img
İsrail nükleer tehdidinde bir karara varmaya çalışıyor YDH

İsrail rejiminin, İran'ın son füze saldırısına karşı artıracağı saldırganlığın kapsamına dair kararını ABD yönetimine ilettiği bildiriliyor.




YDH- New York Times'a göre, İsrail rejimi, Biden yönetimine, son füze saldırısına karşılık olarak İran'ın nükleer zenginleştirme ve petrol üretim tesislerini hedef almaktan kaçınacağını bildirdi.

Salı günü diplomasinin hassasiyeti nedeniyle isimlerinin açıklanmaması kaydıyla konuşan yetkililer, İsrail'in bir sonraki saldırısını İran'ın petrol endüstrisi ya da uranyum zenginleştirme çalışmaları yerine İran'daki askeri hedeflere odaklamayı kabul ettiğini söyledi.

ABD'li yetkililer İsrail'in İran'ın en hassas noktalarına saldırması halinde bunun kontrolsüz bir tırmanışa yol açabileceğine inanıyor. 

Netanyahu'nun ofisinden Salı günü yapılan açıklamada şöyle denildi: 

“ABD'nin görüşlerini dinliyoruz, ancak nihai kararlarımızı ulusal çıkarlarımıza göre vereceğiz.” 

İsrail'deki ABD Büyükelçiliği yorum yapmayı reddetti.

İki İsrailli yetkili, Netanyahu'nun Pazar günü bir istihbarat üssünde güvenlik şefleriyle planı görüşmek üzere bir araya geldiğini ve rejimin henüz belirli bir yaklaşım üzerinde anlaşmaya varmadığını söyledi.

İsrail nükleer yerine askeri hedeflere odaklanmayı planlıyor ki bu da gerilimin tam ölçekli bir savaşa dönüşme riskini en aza indirmeyi amaçlayan bir karar. 

Bu karar, Washington'un başkanlık seçimleri öncesinde daha büyük bir Orta Doğu çatışmasının içine çekilme konusunda temkinli olduğu bir dönemde verildi.

Yetkililer, bazı İsrailli liderlerin yakın gelecekte İran'ın nükleer tesislerini yok etmek için nadir bir fırsata sahip olduklarını düşündüklerini ve İran ile daha büyük bir çatışmayı körüklemenin gelecekteki çatışma turlarında böyle bir saldırı için bahane yaratmaya yardımcı olacağına inandıklarını söyledi.

Yetkililer, diğer İsrailli liderlerin, İsrail ordusunun İran'ın müttefiki olan Lübnanlı direniş gücü Hizbullah'ı hedef alan bir hava ve kara harekâtı başlattığı Lübnan'da ateşkese varmak için İran'la gerilimi azaltmak istediğini de sözlerine ekledi.