İsrail kamuoyu: Sinvar'ın öldürülmesi işleri daha da zorlaştıracak

img
İsrail kamuoyu: Sinvar'ın öldürülmesi işleri daha da zorlaştıracak YDH

İsrailli analistler ve gazeteciler Hamas Lideri Yahya Sinvar'ın şehit edilmesiyle beraber durumun öncekinden daha da karmaşık bir hale geldiğini ve Gazze'de ateşkesin artık mümkün olmadığını söylediler.




YDH- Middle East Eye'nın bildirdiğine göre, İsrailli analistler, Yahya Sinvar'ın öldürülmesinin İsrail'in Gazze'ye karşı yürüttüğü savaşı sona erdirmeyeceğini ve bölgede tutulan 101 esiri daha da büyük bir “tehlikeye” sokacağını söylüyor.

Yahya Sinvar’ın şehit edilmeisnin, Amerika'nın baskısı altındaki Başbakan Benyamin Netanyahu'ya zafer ilan etme, ateşkes anlaşması yapma ve esirleri eve getirme fırsatı verdiği yönünde spekülasyonlar yapıldığı bildirildi.

İsrailli gazeteci ve analist Meron Rapoport Middle East Eye'a yaptığı açıklamada, bunun birkaç ay önce mümkün olabileceğini ancak Gazze'deki savaşın artık “şekil değiştirdiğini” söyledi.

“Hamas'ın ortadan kaldırılması ve esirlerin iadesi son zamanlardaki savaşın hedefi değildi” diyen Rapoport şunu iddia etti: “Amaç Gazze Şeridi'nin sınırlarını değiştirmek ve Gazze'deki Filistin milliyetçiliğini ortadan kaldırarak mümkün olduğunca çok insanı nakletmek.”

Geçtiğimiz iki hafta boyunca İsrail güçleri yüz binlerce insanın kuzey Gazze'yi terk etmesini emretti, bölgeye yardım girişini kesti ve kalanlara karşı yeni bir saldırı başlattı.

Rapoport gibi analistler İsrail ordusunun “Eiland Planı” olarak da bilinen ve Gazze'nin kuzeyinin etnik temizliğe tabi tutulmasını öngören tartışmalı “Generaller Planı”nı uyguladığını söylüyor.

Rapoport'a göre, Netanyahu savaşı şu anda bitirmek istese bile orduyu durdurmak “imkansız” olabilir.

Rapoport “Bu savaştan dönüş yolu çok karmaşık. Ordunun kendisinin de durdurmakta zorlanacağı bir dinamik gelişti” dedi.

Rapoport, işgal ordusunun bir bölümüyle birlikte Netanyahu hükümetindeki güçlü sağcı figürler de “Gazze'ye ilişkin büyük planı tamamlamak isteyeceklerdir” diye ekledi.

Hamas cuma günü yaptığı açıklamada İsrailli esirlerin savaş sona erene ve İsrail Gazze'den çekilene kadar serbest bırakılmayacağını söyledi.

Uzmanlar “Generaller Planı”nın Gazze'nin kuzeyini süresiz olarak İsrail işgali altında bırakacağını iddia ediyorlar.

Marker'da yazan Avi Bar-Eli, Netanyahu'nun Sinvar'ın öldürülmesinin ardından yaptığı “önümüzdeki görev henüz tamamlanmadı” ve “bu, Hamas'tan sonraki günün başlangıcı” gibi yorumları analiz etti ve suikastın savaşı sona erdirmeyeceğini savundu.

Bar-Eli, “Eleme, geleceği hâlâ önümüzde olan kampanyanın yalnızca bir aşamasıdır” diye yazdı.

Middle East Eye, İsrail'in şimdi kiminle müzakere edeceği, Sinvar'ın yerine geçecek kişinin ve tüm Hamas liderliğinin bu görüşmelerde nasıl bir tutum sergileyeceği ve henüz adı belli olmayan halefinin esirleri teslim edip edemeyeceği gibi temel soruların gündeme geldiğini belirtti.

İsrailli gazeteci Jonathan Lees Cuma günü Haaretz'de kaleme aldığı yazısında “[Yeni liderin] kaçırılanlara ve onları kaçıranlara ulaşıp ulaşamayacağı, onlara ne yapılacağına karar verip veremeyeceği ve anarşiyi önleyip önleyemeyeceği bile belli değil” dedi.

Israel Hayom muhabiri Shahar Kleiman, Hamas'ın müzakerelere nasıl yaklaşacağının belirsiz olduğunu ancak esir anlaşmasının Netanyahu hükümetine bağlı olduğunu söyledi.

Kleiman “Nihayetinde karar Netanyahu hükümetine bağlı. Bildiğimiz gibi orada neredeyse her anlaşmaya karşı çıkan bakanlar var, hatta Kasım ayında yapılan anlaşmaya bile,” diye yazdı.

Eski üst düzey İsrail Hava Kuvvetleri yetkilisi Zvika Haimovich Cuma günü yaptığı açıklamada Sinvar'ın öldürülmesinin, İran'a saldırının artık gerekli olup olmadığı ve Gazze'de kalan 101 esirin koşullarının iyileşip iyileşmeyeceği de dahil olmak üzere, cevapladığından daha fazla soru ortaya çıkardığını söyledi.

Rehinelerin aile üyelerinin bu sorunun cevabının net bir “hayır” olduğuna inandıkları ve yakınları için “ciddi endişe” duyduklarını ifade ederek bir an önce bir anlaşmaya varılmasını talep ettikleri bildirildi.

Esirlerden birinin annesi olan Einav Zangauker Israel Hayom'a şunları söyledi: “Katil Sinvar'la olan hesabı kapattık ama şimdi oğlum Matan'ın ve diğer esirlerin hayatı her zamankinden daha büyük bir tehlike altında.”

Zangauker “Netanayhu, esirleri meşgul etme. Şimdi arabuluculara ve kamuoyuna git ve İsrail'in yeni girişimini açıkla.” diye ekledi.       

Rapoport çatışmaların sona erdirilmesi ve esirlerin geri verilmesinin Ocak ayından bu yana İsrail'in elinde olduğunu söyledi. Rapoport, Hamas'ın “uzun zaman önce” esirler ve ateşkes karşılığında esirlerin iadesini kabul etmiş olacağını ileri sürdü.

İsrailli analist Rapoport şöyle devam etti: “Ama bence hem Gazze'de hem de Lübnan ve İran'da süregelen savaş dinamikleri [Netanyahu'yu] ve ekonomik bir çöküş olmadığı sürece orduyu da büyülüyor.”

Rapoport “Netanyahu'nun böyle yaşamamız gerektiğini söylediği bir noktaya gelmiş olabiliriz.” dedi.