İsrail'de İran saldırısına tepkiler: 'Zayıf, etkisiz, göstermelik'

img
İsrail'de İran saldırısına tepkiler: 'Zayıf, etkisiz, göstermelik' YDH

Siyonsit rejimin İran’a yönelik son saldırısı, İsrail siyasi çevrelerinde "zayıf ve etkisiz" olarak değerlendirildi. Muhalefet liderleri ve medya, saldırının yalnızca Netanyahu’nun siyasi çıkarlarına hizmet eden bir 'şov' olduğunu söyledi.




YDH - İsrail’deki siyasi ve medya çevreleri, İran’a yönelik son saldırının "çok zayıf", "etkisiz" ve "önemsiz" olduğu konusunda hemfikir.

Bu saldırının asıl amacının Netanyahu’nun siyasi çıkarları olduğu düşünülüyor.

İsrail propaganda makinesi, dün gece İran’a yönelik saldırının boyutlarını abartmaya çalışsa da işgal rejiminin siyasi ve medya çevrelerinden gelen tepkiler, saldırının Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant’ın, 1 Ekim’deki Sadık Vaad-2 Operasyonu sonrası yaptığı tehditlere karşılık gelecek bir ağırlıkta olmadığını gösteriyor.

İsrail medyası, İran’daki bazı hedeflere dönük saldırılar sonrası her kesimden ciddi tepkiler geldiğini aktardı.

Muhalefet lideri Yair Lapid bu eleştirilerde öne çıkan isimlerden biri oldu. Maariv gazetesi, Lapid’in şu sözlerini aktardı: “İran’dan ağır bir bedel almalıyız. Ancak İsrail, İran’ın ekonomik ve stratejik hedeflerini etkisiz hale getirme konusunda yanlış kararlar aldı ve saldırılar yeterince güçlü değildi.”

Lapid ayrıca, İran’ın petrol tanklarına saldırılmamasını büyük bir hata olarak nitelendirerek, “İran, füze atarak İsrail’i felç etti,” ifadesini kullandı.

Yisrael Beiteinu Partisi lideri Avigdor Lieberman ise hükümeti eleştirerek, “Gerçek bir bedel ödemek yerine yine sadece gösteriş ve PR ile yetiniyorlar,” şeklinde konuştu.

Maariv, bu saldırının Arap dünyasında "gülünç bir gösteri" olarak görüldüğünü belirtti ve gerçek etkilerinin ilerleyen günlerde ortaya çıkacağını savundu.

Likud Partisi üyesi Tali Gottlieb, sosyal medya hesabından “İran’ın nükleer tesislerine saldırmamak, gelecek nesiller için büyük bir hata olacak,” paylaşımında bulundu.

Öte yandan Üst düzey askeri analist ve eski askeri polis yetkilisi Rami Yitzhar, “Tel Aviv’den gelen mesaj çok net: İşimiz bitti, bu tur sona erdi,” yorumunu yaptı.

Daha önce İsrail Radyosu ve Ordu Radyosu’nda görev yapan Yitzhar’a göre, bu “ufak çaplı ve etkisiz” saldırı, Netanyahu’nun kendi destekçilerine, Tahran’a karşı bir şeyler yaptığı izlenimini vermeye yönelik siyasi bir manevradan ibaret.

Yitzhar ayrıca, İsrail ordusu sözcüsü Daniel Hagari’nin saldırıya dair "gösterişli" açıklamalarını “bir tür sahte kendini yüceltme” olarak nitelendirdi ve “Hagari’nin beden dili, bunun sadece bir gösteriden ibaret olduğunu ortaya koyuyor,” ifadesini kullandı. Yitzhar’a göre, bu eylem tamamen siyasi amaçlarla yapıldı.

Eski yetkili, Lapid’in saldırının "stratejik hedeflere ulaşmadığı" eleştirisini yineleyerek, nükleer tesisler, Devrim Muhafızları’nın askeri üsleri, petrol tesisleri ve İran’a ciddi zarar verebilecek diğer hedeflerin vurulmadığını da sözlerine ekledi.