İsrail saldırısına karşı İran’a tam destek

img
İsrail saldırısına karşı İran’a tam destek YDH

İsrail'in İran topraklarına ve egemenliğine yönelik son saldırısına karşı birçok ülke kınama yayınladı.




YDH- İsrail'in İran'a yönelik saldırısının ardından uluslararası ve bölgesel kınamalar yağdı. Uluslararası hukukun ve İran'ın egemenliğinin ihlali olarak nitelendirilen saldırı, bir provokasyon olarak değerlendirildi.

Cumartesi günü erken saatlerde İsrail işgal ordusu, İran'a karşı askeri tesislerini ve üslerini hedef alan bir hava saldırısı başlattı. İlk haberler ve göstergeler saldırıyı “zayıf” olarak nitelendirdi, zira çok az hasar meydana geldi.

İran uzun zamandır İsrail'i egemenliğinin ihlal edilmesine karşı uyarmaktaydı.

İran'ın hava savunmasının sadece saldırıyı başarılı bir şekilde engellediği ve topraklarını savunduğu bildirildi.

Yemen

Sanaa hükümeti, İsrail saldırganlığının Tahran'ın Lübnan ve Filistin halkını savunması ve kararlı duruşunun bir sonucu olduğunu söyleyerek, İran halkı ve Cumhuriyeti ile dayanışmasını ifade etti.

Açıklamada, “İran'ın Filistin davasına ilişkin tutumu nettir ve İsrail işgali ve saldırganlığına karşı direnişe verdiği destek bölge halkları için bir umut ışığıdır.” denildi.

Yemen, İsrail'in İran'a yönelik saldırısını, dikkatleri Gazze halkına karşı işlediği iğrenç ve terörist suçlardan başka yöne çekmek için umutsuz bir girişim olarak nitelendirdi.

Yemen Yüksek Siyasi Konseyi üyesi Muhammed Ali el-Husi ise İsrail'in, İran İslam Cumhuriyeti'ne yönelik saldırısını kınayarak, Yemen'in, bu saldırının İran'ı ya da Filistin davasını destekleme konusundaki tutumunu etkilemeyeceğine inandığını ifade etti.

Irak

Irak hükümet sözcüsü, İsrail'in İran'a yönelik saldırganlığının, bu kez hesap vermeden İran İslam Cumhuriyeti'ne kadar ulaşan, bölge genelindeki suçlarını sistematik bir şekilde genişletmesinin bir parçası olduğunu söyledi.

Irak hükümeti saldırıyı kınadı ve İran halkı ile Cumhuriyetine desteğini iletti.

Seyyid Mukteda es-Sadr ise Siyonist varlığın İran'a yönelik bombardımanının egemen bir devlete yönelik bir saldırı olmakla birlikte kınanamayacak kadar aşağılık ve küçük bir saldırı olduğunu söyledi.

“Tepkinin zayıflığı, İsrail varlığının içinde bulunduğu kafa karışıklığının ve derin endişenin boyutlarını ortaya koyuyor” diye ekledi.

Suriye

Suriye, İsrail'in İran İslam Cumhuriyeti'ne yönelik saldırısını en güçlü ifadelerle kınayarak, maruz kaldığı saldırı karşısında İran'la dayanışma ve desteğini ifade etti.

Dışişleri ve Gurbetçiler Bakanlığı tarafından Cumartesi günü yapılan açıklamada, “Suriye Arap Cumhuriyeti, İsrail'in Cumartesi günü şafak vakti İran İslam Cumhuriyeti'ne karşı gerçekleştirdiği ve Suriye'ye karşı acımasız bir hava saldırısıyla aynı zamana denk gelen, açıkça İran ve Suriye topraklarının egemenliğinin ve kutsallığının yanı sıra uluslararası hukukun ve Birleşmiş Milletler Şartı'nın da açık bir ihlali olan saldırısını en güçlü ifadelerle kınamaktadır” denildi.

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: “Suriye, İsrail'in bu saldırganlığının, bu varlığın tüm uluslararası yasaları hiçe sayması ve bölge ülkelerine karşı süregelen suç teşkil eden saldırgan yaklaşımında ve halklarına karşı işlediği soykırım ve savaş suçlarında ısrar etmesi bağlamında gerçekleştiğini vurgulamaktadır. Suriye Arap Cumhuriyeti, İran'ın uluslararası yasalarla güvence altına alınan meşru kendini savunma, topraklarını ve vatandaşlarının hayatlarını koruma hakkını desteklemekte ve maruz kaldığı saldırı karşısında İran'la güçlü dayanışma ve desteğini ifade etmektedir.”

BAE

Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanlığı İsrail saldırısını kınayarak tüm küresel çatışmaların diplomatik çözümlerle çözülmesi gerektiğini yineledi.

Umman

Umman, İran'a yönelik saldırıyı egemenliğinin açık bir ihlali ve uluslararası hukukun alenen çiğnenmesi olarak şiddetle kınadı.

Katar

Katar, saldırıyı kınayarak tüm tarafları azami itidal göstermeye, çatışmaları diplomatik yollarla çözmeye ve bölgenin güvenliğini istikrarsızlaştıracak her türlü eylemden kaçınmaya çağırdı.

Ürdün

Ürdün, İran'a yönelik saldırıyı kınayarak, bunun bölgede gerilimi daha da yükselten ciddi bir tırmanış olduğunu söyledi. Ayrıca, bölgesel istikrarı ve uluslararası güvenliği tehdit eden bir çatışmaya sürüklenilmemesi konusunda uyarıda bulundu.

Petra haber kaynağının aktardığına göre, Ürdünlü bir askeri kaynak da Ürdün'ün hava sahasından herhangi bir askeri uçağın geçişine izin vermediğini vurguladı.

Pakistan

Pakistan İslam Cumhuriyeti, İsrail'in İran'a yönelik saldırısını “Birleşmiş Milletler tüzüğünün açık bir ihlali” olarak değerlendirdi.

Malezya

Malezya Dışişleri Bakanlığı, zararın hala değerlendirildiğini belirtirken, İsrail saldırısının uluslararası hukukun açık bir ihlali olduğunu ve bölgesel istikrarı zayıflatmayı hedeflediğini ifade etti.

İsrail'in devam eden bölgesel saldırganlığını kınayarak, bu saldırıların şimdiye kadar tamamen cezasız bir şekilde ve herhangi bir hesap vermeden gerçekleştirildiğini vurgulayan Malezya, İsrail saldırılarının Batı Asya bölgesini istikrarsızlaştırabilecek daha geniş bir çatışmanın patlak vermesi riskini taşıdığını vurguladı.

Lübnan

Lübnan Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in cumartesi günü şafak vakti başlattığı hava saldırılarını kınadığını bildirdi.

"Bu saldırılar İran'ın egemenliğinin ihlalini teşkil etmekle birlikte, bölgesel ve uluslararası güvenlik ve barışa yönelik de ciddi bir tehdit oluşturuyor" denilen açıklamada, uluslararası kurumlara, özellikle Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne, bölgedeki İsrail tırmanışına son verme konusunda sorumluluklarını üstlenmeleri çağrısı yapıldı.

Kuveyt

Kuveyt Dışişleri Bakanlığı da İsrail'i kınayarak, "bölgenin güvenliğini tehlikeye atmakla" suçladı.