Ynet: Hizbullah, İsrail'in başını epey ağrıttı

img
Ynet: Hizbullah, İsrail'in başını epey ağrıttı YDH

İsrail basınındaki haber, ''İsrail'in hava savunma sisteminin mükemmel olmadığını, Direniş'in İHA'larının büyük bir zorluk teşkil ettiğini ve Hizbullah'ın İsrail hava savunma sistemini tanıdığını'' savunuyor.




YDH- İsrail haber sitesi Yediot Ahronot'a göre, Hizbullah'ın füzeleri İsrail savunma sistemi üzerinde büyük bir tehdit haline geldi.

İsrail ''neden Hizbullah'ın insansız hava araçlarıyla (İHA) başa çıkamadığı'' sorusuyla meşgul.

Hizbullah saldırıları sırasında ölen bir İsrailli askerin akrabası şunları söylüyor:

''Hiçbir F-35 aynı anda fırlatılan yüz İHA'nın saldırısını kaldıramaz. Kızgın değiliz, sadece bir ders almalarını istiyoruz. Gerçekliğin değiştiği sonucuna varmalı ve bunu anlamalılar. Sadece İHA'ların nasıl çalıştığını ve mevcut çözümler olup olmadığını anlamaları gerekiyor.''

Ynet'in haberinde, ''Rafael'in bir insansız hava aracını engelleyen bir insansız hava aracı geliştirmesinin pek olası olmadığı, İsrail'in küçük şirketleri devreye sokması gerektiği zira ''İsrail'in gökyüzündeki deliğin artık açık'' olduğu itiraf ediliyor.

'Hizbullah, 7 Ekim'den bu yana İsrail'e yaklaşık 2 bin İHA fırlattı'

Ynet'e göre, İsrail, güvenlik sistemi ateş altındayken Hizbullah tehdidine karşı çözüm bulmaya çalışıyor.

Haberde, İran ve Direniş Ekseni'nden müttefiklerinin İsrail topraklarına olan saldırıları eşi benzeri görülmemiş bir olay olarak nitelendi.

Haber sitesi, maddi hasarın henüz tahmin edilemediğini, İHA'ların İsraillileri sığınaklara kaçmaya zorladığını ve yerleşimcilerin hayatlarının akışını bozduğu tüm zamanlar için bir dengi olmadığını kaydetti.

Ynet, kuzeyde Hizbullah'ın hassas füze projesiyle mücadele etmenin ve İran'ın ''Suriye'ye yerleşmesini'' önlemenin İsrail'in bir yığın acil görevi arasında olduğunu, bu nedenle Direniş'in İHA'larının İsrail'in birinci önceliği olmadığını ve bunun bir hata olduğunu savunuyor.

Lübnan İslami Direnişi, şu anda ağırlıklı olarak intihar İHA'ları ve istihbarat toplama İHA'ları kullanıyor ve kısa süre önce Hayfa limanı ve Hayfa Körfezi'ndeki güvenlik tesisi üzerinde Hüdhüd uçuşlarını belgeleyen videolar yayınladı. 

Ynet, saldırı sonrasında ortaya atılan ''%95 başarı oranının'' kamuoyu ve yönetimde bir tür ''başarının saçmalığı'' algısı yarattığını, İsrail radar sistemlerinin İHA'ların tespit edilmesinde zorlanarak başarısız olduğunu ifade ediyor.

Emekli Tuğgeneral Kochav şunları söylüyor:

''Asıl sorunumuz tespit çünkü görmediğimiz zaman ateş etmiyoruz. İHA'ları tespit etmek zor çünkü radarın altında uçuyorlar ve düşük bir radar izi bırakıyorlar. Yüzde 100 başarıya ihtiyacımız var ama Demir Kubbe'nin başarı oranı %95 veya daha fazla olduğu için %75 kabul edilemez. Şu anda belki %75'tir. Peki aynı anda onlarca, belki de yüzlerce İHA'nın belirli bir hedefe doğru fırlatıldığı bir sürü saldırısı durumunda ne olacak? Bu kulağa aşırı bir senaryo gibi mi geliyor?''