Lübnan'da devam eden çatışmaların sona erdirilmesine yönelik diplomatik çabalar sürerken, Başbakan Necib Mikati dün gece ABD'nin Ortadoğu elçisi Amos Hochstein ile temas kurduğunu belirtti.
YDH - Lübnan Başbakanı Necib Mikati, Hochstein'ın kendisine ateşkes konusunda umut verici sinyaller verdiğini ve kısa sürede bir anlaşmaya varılabileceğini iddia etti.
El-Ahbar gazetesinin haberine göre Hochstein'ın İsrail ziyaretinin, birkaç gün içinde bir ateşkesi beraberinde getireceğine inanan Mikati, "Eğer salı gününden önce bir anlaşmaya varılamazsa, yine de haftalar içinde bir çözüme ulaşacağımıza dair ciddi bir umut var," dedi.
Mikati, anlaşmanın Lübnan cephesinin Gazze cephesinden ayrılmasını öngördüğünü ve Hizbullah’ın bu ayrımı kabul etmekte tereddüt edebileceğini vurguladı.
Mikati'ye göre, çözümün temel dayanağı Birleşmiş Milletler’in 1701 sayılı kararı olacak; zira bu kararın kapsamını genişletmek veya daraltmak gibi seçenekler masada değil.
Mikati, "Lübnan hükümeti, saldırıların durdurulması ve İsrail'in işgal ettiği tüm topraklardan çekilmeye başlaması şartıyla, anlaşmanın uygulanmasına hazır," ifadelerini kullandı.
Başbakan ayrıca, bazı teknik konuların askeri ve teknik komiteler aracılığıyla çözümlenmesi gerektiğini, ancak kararın kendisinde herhangi bir değişiklik veya siyasi yorum yapılmayacağını belirtti.
Ürdün'den destek
Mikati, Ürdün Kralı II. Abdullah'ın Lübnan ordusuna eğitim ve ekipman desteği sağlama konusundaki kararlılığını ifade ettiğini ve konuyu Lübnan Ordusu Komutanı General Joseph Aoun ile de görüştüğünü söyledi.
Meclis Başkanı Nebih Berri ise, Hochstein ile varılan mutabakatın dışındaki tüm söylentileri reddederek, "1701 sayılı kararın bir harfini bile değiştirmekle ilgilenmiyoruz," değerlendirmesini yaptı.
Berri ayrıca, Hochstein'ın ABD'nin 1559 sayılı kararı gündeme getirmediğini ve UNIFIL'in yerine çok uluslu güçlerin getirilmesini önermediğini belirtti.
Hizbullah'tan ilk açıklama
Öte yandan Hizbullah'ın yeni Genel Sekreteri Şeyh Naim Kasım, dün ateşkes görüşmeleriyle ilgili olarak, "Direniş, ateşkes için yalvarmıyor. Ancak düşman saldırganlığı durdurursa, ateşkes sonrası her türlü görüşmeye açık olacağız," vurgusunu yaptı.
Kasım, Hizbullah'ın ilkelerine aykırı hiçbir anlaşmayı kabul etmeyeceklerini ve Meclis Başkanı ile Başbakan arasındaki koordinasyonun sürdüğünü vurguladı.
İsrail'in 'süper salı' öncesi hamleleri
İsrail basınında, Hochstein ve ABD Orta Doğu Koordinatörü Brett McGurk'ün İsrail'e gelerek savaşın sona erdirilmesi için bir anlaşma üzerinde çalışacaklarına dair haberler yer aldı.
Siyonist rejim yetkililerin son günlerde ateşkesle ilgili çelişkili mesajlar vermesi, Gazze’deki ateşkes müzakerelerindeki taktiklerini anımsatıyor.
İsrail Başbakanı Netanyahu’nun, Lübnan'la siyasi bir çözüme ulaşma zamanının geldiğini kabul ettiği belirtilirken, İsrail ordusunun bir hafta içinde Lübnan’dan çekilmesinin de gündemde olduğu bildirildi.
Bunun yanı sıra Washington’un Lübnan müzakerelerinde Fransa’yı dışlama girişimleri Paris'te rahatsızlık yarattı.
Fransız diplomatik kaynaklara göre, ABD'nin İngiltere ve Almanya’ya daha fazla rol vermeyi tercih etmesi, Fransa'nın Hizbullah'la iletişim konusunda benzersiz bir konumda olduğuna inanan Paris yönetimini endişelendirdi. Fransa, Lübnan’daki çözümde etkili bir ortak olduğunu vurguluyor.
İsrail televizyon kanalı Kan, ABD ve İsrail'in Lübnan'da bir ateşkesi garanti altına almak üzere ek bir anlaşma üzerinde çalıştığını bildirdi.
Taslağa göre ABD, Lübnan ordusuna destek sağlama, İsrail ile hassas istihbarat paylaşımı yapma ve İsrail’in gerekirse Lübnan’da bağımsız operasyonlar düzenlemesine izin verme gibi maddeleri içeriyor.