İsrail'in 2025 bütçesi, Gazze ve Lübnan'daki savaşların etkisiyle askeri harcamaların artırılması ve vergilerin yükseltilmesi yönünde düzenlendi.
YDH - Bloomberg, İsrail hükümetinin, Gazze Şeridi ve Lübnan'da devam eden savaşın etkisiyle 2025 bütçesini onayladığını ve bunun, askeri harcamalar ile vergi artışlarının önünü açtığını bildirdi.
Ajans, askeri harcamalara daha fazla odaklanan 2025 bütçesinin, savaşın başlangıcından bu yana İsrail'in önceliklerinde yaşanan büyük değişimi yansıttığını belirtti.
Haberde, “gayri safi yurt içi hasılanın (GSYİH) yüzde 6’sına ulaşan askeri harcamalar, İsrail’in savaştaki yeni önceliklerini ortaya koyuyor,” değerlendirmesi yapıldı.
Bu tür harcamaların GSYİH'nin yüzde 6’sına ulaşması, 2022'deki yüzde 4,2 oranı ve OECD ortalaması olan yüzde 1,7 ile kıyaslandığında dikkat çekici bir artışa işaret ediyor.
Habere göre, “Gazze ve Lübnan’daki savaşın yanı sıra İran ile artan gerilim, İsrail’in ekonomi ve maliyesini zayıflattı, bu da Benjamin Netanyahu hükümetini bütçe açığını dizginlemeye odaklanmaya zorladı.”
2024 için belirlenen bütçe açığı hedefinin GSYİH'nin yüzde 4,3’ü olarak belirlendiği aktarıldı.
Ajans, askeri harcamaların 117 milyar şekel ile tüm bakanlıklar arasındaki en yüksek harcama kalemi olduğunu kaydetti.
Bu rakam 2023'e benzer bir seviyede olmasına rağmen, savaş öncesi 2024 planına göre yüzde 80 daha yüksek bir artışı temsil ediyor.
Ajans, Başbakan Benyamin Netanyahu'nun bütçe görüşmeleri öncesinde, "Sınırları olmayan bir ekonomi yoktur; bir yere verirseniz, başka bir yerden almanız gerekir," açıklamasını hatırlatarak, bu ifadeyi savaş finansmanını gerekçelendirmek ve diğer alanlarda yapılacak yatırımları kısıtlamak için kullandığını belirtti.
Bloomberg'e göre, pek çok İsrailli analist hükümetin uzun süren bir savaş sonrası ekonomiyi toparlayacak orta ve uzun vadeli büyüme motorlarına odaklanmasını beklerken, İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, bütçenin "reformlardan yoksun" olduğunu ve yalnızca “hedeflenen bütçe açığı ile uzun vadeli borç-GSYH oranını azaltmaya yönelik tedbirler içerdiğini” ifade etti.
İsrailli ekonomi gazetesi Globes, “Savaşın yüksek maliyeti, yol açtığı arz sorunları, 2025'te beklenen vergi artışları ve ücret artışları, tüm bunlar İsrail’de fiyatları yükseltiyor,” yorumunu yaptı.
Gazeteye göre, İsrail Merkez Bankası, bu durumu kabul ederek son faiz oranı açıklamasında yıllık enflasyon oranının yıl sonunda yüzde 3,8’e ulaşacağını öngördü ve yakın zamanda faiz oranlarının düşmeyeceğine işaret etti.
Haberde, “Dünyanın dört bir yanındaki mali piyasalar yüksek enflasyon döneminden çıkmaya çalışırken, İsrail tam tersi yönde hareket ediyor,” ifadelerine yer verildi.