ABD büyükelçisinden Lübnan hükümetine talimat

img
ABD büyükelçisinden Lübnan hükümetine talimat YDH

ABD Büyükelçisi Lisa Johnson, Lübnan'da ordu komutanı Yosef Avn'ın görev süresinin uzatılması için Başbakan Mikati ve Meclis Başkanı Berri'ye çağrıda bulundu. Bu arada Hizbullah, İsrsail'in Batrun bölgesinde yaptığı çıkarmaya dair Lübnan ordusundan bir açıklama talep etti.




YDH - Hizbullah Genel Sekreteri Şeyh Naim Kasım, dün çarpıcı bir hamleyle Lübnan Ordu Komutanlığı'na seslenerek düşmanın Batrun bölgesine düzenlediği çıkarma ve bir Lübnan vatandaşının kaçırılmasının arka planını açıklayan bir bildiri yayımlamasını talep etti.

Kasım, ordunun bu olay hakkında bir yanıt vermesi gerektiğini, yaşananların göz ardı edilemeyeceğini belirtti.

El-Ahbar gazetesi, Hizbullah’ın bu tutumunu Kasım'ın açıklamalarından önce Ordu Komutanı General Yosef Avn'a ilettiğini öğrendi.

Batrun operasyonunun basına yansımasından dört gün sonra, güvenlik birimleri saldırıya dair ayrı soruşturmalar yürütürken, Ordu Komutanlığı kendi soruşturma raporunu Başbakan Necib Mikati, Savunma Bakanı Moris Slim, Dışişleri Bakanı Abdullah Bu Habib, Çalışma Bakanı Ali Hamiye ve Yargıtay Başsavcısı hâkim Cemal Haccar'a iletti.

Gazetenin edindiği bilgilere göre, raporda şu ifadeler yer aldı: “1 Kasım 2024 tarihinde saat 02:00’de düşman İsrail, Batrun sahilindeki Gılacini bölgesine yaklaşık yirmi beş kişilik bir çıkarma yaparak Lübnan vatandaşı İmad Fazıl Amhaz'ı kaçırdı.”

Rapor, ilgili yetkililere iletilirken egemenliğin ve BM Güvenlik Konseyi’nin 1701 sayılı kararının ihlali olarak nitelendirilen bu saldırıya karşı BM'ye gönderilen itiraz mektubu da eklendi.

Raporda, operasyonun detaylarına yer verilmediği gibi, ordunun sahili denetlemedeki rolü, komandoların sahile nasıl inip çıktığı, radarların durumu veya UNIFIL'in rolü gibi konulara da değinilmedi.

Bu durum, ordunun ya bazı şeyleri gizlemeye çalıştığını ya da sorumluluktan kaçmaya çalıştığını düşündürüyor.

Raporun sunuluş biçimi, “Ordu Komutanlığının bu konuda açıklama yapmayacağı; şikâyeti olanların resmi yollardan ilerlemesi gerektiği” mesajını veriyor.

Bu durum, Batrun çıkarması ve diğer benzeri olaylarda ordunun tutumunu sorgulayanların, doğrudan ordu komutanını muhatap aldıklarını gösteriyor.

Bu arada ABD, Avn'ın “yeni bir cumhurbaşkanı seçilene kadar görevde kalması” için çabalarını sürdürüyor.

ABD'nin Beyrut Büyükelçisi Lisa Johnson, konuyla ilgili yetkililere dilekçe göndererek General Avn'ın görev süresinin uzatılmasını talep etti.

Bu talebin ardından, ordu komutanlığı konusunu görüşmek üzere Başbakanlığa giden büyükelçi, iki farklı çözüm önerdi: Ya yeni bir ordu komutanının atanması (bu da siyasi uzlaşı gerektirir ve Savunma Bakanının hükümet oturumuna katılmasını zorunlu kılar, ki bu durumda hükümetin başka sivil ve askeri atamalar yapması da gündeme gelecek) ya da Meclis'in komutanın görev süresini uzatan bir yasa çıkarılması.

El-Ahbar, ABD Büyükelçisinin, Washington'un "mevcut komutanın görev süresinin uzatılmasını desteklediğini ve yeni bir komutan atanmasına karşı olduklarını" ifade ettiğini ve bu talebi dün Meclis Başkanı Nebih Berri ile yaptığı görüşmede ilettiğini öğrendi.

İspanya: Radar verileri İsrail'e iletildi

Batrun'da yaşanan İsrail çıkarmasının ardından, güneyde görev yapan uluslararası güçlerin rolü hakkında tartışmalar başladı.

Özellikle Almanya liderliğindeki donanma gemileri ve radar sistemine sahip olmaları nedeniyle, uluslararası güçlerin işgalcilere nasıl bir yardımda bulundukları netlik kazanmış değil.

Ateşkes Anlaşması İrtibat Komitesi’nde görev yapan İspanyol subay Yarbay Dieter Bachmann, Lübnanlı resmi yetkililere, “Alman Donanması'nın dört deniz radarına, Fransız kuvvetlerinin ise güneydeki Deyr Kifa kasabasındaki üssünde bir radara sahip olduğunu; bu radarların deniz ya da hava sahasında şüpheli bir cismi izlemek için kullanıldığını ve bu radarlarla toplanan verilerin doğrudan İsrail'e aktarıldığını” söyledi.

Bachmann’ın bu açıklamaları, Alman güçlerinin direnişe ait insansız hava aracını düşürme nedenine dair bir soruya yanıt olarak geldi.