UNIFIL Sözcüsü Andrea Tenenti, ateşkes müzakerelerini beklediklerini ve İsrail'in UNIFIL’e kasıtlı saldırılar düzenlediğini belirtti. Tenenti, BM Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı kararını uygulamanın bölgedeki istikrar için temel olduğunu vurguladı.
YDH - Güney Lübnan’da görev yapan Birleşmiş Milletler Geçici Gücü'nün (UNIFIL) sözcüsü Andrea Tenenti, el-Meyadin televizyonuna verdiği özel mülakatta, UNIFIL’in Lübnan’daki ateşkes müzakerelerine doğrudan dahil olmadığını ancak sonuçları beklediklerini ifade etti.
Tenenti, özellikle Gazze’den Lübnan’a kadar genişleyen savaşın etkileri göz önüne alındığında, uluslararası toplumun Lübnan’da bir ateşkese ulaşmak için yoğun diplomatik çabalar sarf ettiğini söyledi.
Ayrıca Teninti, UNIFIL’in ilgili taraflarla temaslarını sürdürdüğünü ve müzakerelerin BM Güvenlik Konseyi’nin 1701 sayılı kararı çerçevesinde ilerlediğini belirtti.
UNIFIL sözcüsü, 1701 sayılı BM kararının bölgedeki istikrarın korunması için kritik öneme sahip olduğunu vurguladı.
Tenenti, bu kararın 2006’dan bu yana uygulanmaya çalışıldığını ancak hala tam anlamıyla hayata geçirilmediğini dile getirerek UNIFIL’in Lübnan’da yalnızca Lübnan hükümetinin talebiyle değil, aynı zamanda BM Güvenlik Konseyi’nin yönlendirmesiyle görev yaptığını hatırlattı.
Tenenti, ateşkes sonrası dönemde UNIFIL’in yetki ve sorumluluklarının değişebileceğini, hatta genişletilebileceğini ifade etti.
Fakat bu konuda kesin bir karar almak için müzakerelerin tamamlanmasını beklediklerini de sözlerine ekledi.
UNIFIL’in son dönemde İsrail ordusunun kasıtlı saldırılarına maruz kaldığını belirten Tenenti, bu saldırıların UNIFIL’in görevlerini ciddi şekilde zorlaştırdığını söyledi.
Güney Lübnan’daki UNIFIL tesislerinin yoğun topçu ateşi altında kaldığını ifade eden Tenenti, “Bu saldırılar, UNIFIL’in tarafsızlık ilkesine bağlı kalarak görevini yerine getirmesini engellemiyor,” dedi.
Tenenti, UNIFIL’in hem İsrail tarafından hem de Lübnan’daki bazı gruplar tarafından farklı suçlamalara maruz kaldığını vurgulayarak, "Bizim tarafsız ve adil olmamız gerekiyor. Her iki tarafla da şeffaf bir iletişim kurarak istikrarı sağlamaya çalışıyoruz," değerlendirmesini yaptı.
Diğer yandan Lübnan ordusunun, 1701 sayılı kararın uygulanmasında hayati bir role sahip olduğunu belirten Tenenti, UNIFIL’in Lübnan ordusuyla iş birliğini artırmaya yönelik adımlar atabileceğini söyledi.
Sözcü, Lübnan’daki siyasi çerçevenin ve orduyla iş birliğinin, sürdürülebilir barış için temel unsurlar olduğunu ifade etti.
Tenenti, UNIFIL’in Lübnan’daki hiçbir siyasi partiyle ilişkisi olmadığını, görevinin yalnızca BM tarafından belirlenen çerçevede hareket etmek olduğunu açıkladı.
Arjantin’in UNIFIL’den çekilme kararı hakkında yorum yaparak, bu tür kararların ilgili ülkenin kendi tercihine bağlı olduğunu belirtti.
Son olarak Tenenti, UNIFIL’in Güney Lübnan’da 17 yıldır barışı sağlamak için büyük zorluklarla mücadele ettiğini ve bölgede kalmaya devam edeceklerini söyledi.
Yetkili, "Amacımız, 1701 sayılı karar doğrultusunda istikrarı ve güvenliği sağlamaktır," ifadelerini kullandı.