İran ve Irak’ın, Suriye'de silahlı grupların yeniden canlanmasının sonuçlarına ilişkin ciddi endişelerini dile getirerek bölgesel istikrarı koruma çabalarını sürdürdüklerini teyit ettikleri bildiriliyor.
YDH- El-Meyadin’in bildirdiğine göre, Irak Başbakanı Muhammed Şiya el-Sudani Irak’ın başkenti Bağdat'ta İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi ile son bölgesel gelişmelere odaklanan bir görüşme gerçekleştirdi.
Suriye'deki çatışmanın Irak'ın güvenliği üzerindeki doğrudan etkisini vurgulayan el-Sudani, Irak'ın krizi yönetmek için diplomatik girişimlere bağlılığını sürdürdüğünü yineledi.
Iraklı üst düzey yetkili şu açıklamayı yaptı:
“Suriye'deki olaylar Gazze ve Lübnan'da yaşananlarla yakından bağlantılıdır ve tüm bunlar bölgenin güvenlik ve istikrarını tehlikeye atmaktadır.
Irak, Irak'ın güvenliği üzerindeki açık etkisi nedeniyle Suriye'deki krizi kontrol altına almak için yoğun diplomatik çabalarını sürdürüyor”
Başbakanlık basın ofisinden yapılan açıklamada el-Sudani'nin ‘’Irak'ın Suriye'nin birlik, güvenlik ve istikrarını desteklediğini ve Suriye'nin egemenliğine saygı gösterilmesi gerektiğini’’ teyit ettiği belirtildi.
İran da el-Sudani'nin açıklamalarını yineledi ve İran Dışişleri Bakanı, ‘’Suriye'deki krizin ve silahlı grupların yeniden canlanmasının tüm bölgenin istikrarını tehlikeye attığını’’ vurguladı.
Gazetecilere konuşan Arakçi, ‘’krizi kontrol altına almaya yönelik girişimleri şekillendirecek olan görüşmelerin önemini’’ vurguladı.
Irak ve İran bölgesel barış ve istikrar arayışında
Arakçi ve beraberindeki heyet Irak Cumhurbaşkanı Abdullatif Raşid ile de bir araya gelerek “bölgede güvenlik ve istikrarın sağlanması ve Suriye'nin birliği, egemenliği ve halkının güvenliğinin korunması için çabaların ve ortak koordinasyonun yoğunlaştırılması gerektiğini” vurguladı.
Irak Cumhurbaşkanı Abdullatif Raşid, ‘’Irak'ın bölgede istikrarın güçlendirilmesine ve çatışmanın yayılmasının önlenmesine yönelik çabalara verdiği desteği bir kez daha teyit ederek hem bölgesel hem de uluslararası düzeyde barışın korunması için istişare ve koordinasyonun yeniden başlatılmasının ve bölgede hızla gelişen olayların sonuçlarının önlenmesi için kapsamlı bir plan geliştirilmesinin önemini’’ vurguladı.
Raşid, Suriye'deki gelişmelerin ve bunların bölge genelindeki etkilerinin büyük endişe yarattığına işaret ederek Irak'ın uluslararası barış ve güvenliğin desteklenmesindeki istikrarlı rolünün altını çizdi.
Arakçi ise Irak'ın bölge halkına hizmet eden ve bölgenin siyasi, güvenlik ve ekonomik istikrarına katkıda bulunan çatışmaları sona erdirme ve gerilimi azaltma çabalarını övdü.