İran: Uranyum zenginleştirmesini askıya almayı da görüşebiliriz

img
İran: Uranyum zenginleştirmesini askıya almayı da görüşebiliriz YDH

SAAF-İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Muhammed Ali Hüseyni, İran'ın nükleer teknoloji konusunda




SAAF-İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Muhammed Ali Hüseyni, İran'ın nükleer teknoloji konusunda uranyum zenginleştirmeyi askıya almak da dahil olmak üzere tüm seçeneklerin görüşülebileceğini söyledi.

 

Mehr Haber Ajansı’nın bildirdiğine göre; haftalık basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevaplandıran Hüseyni, bir muhabirin 'müzakerelerde nükleer faaliyetlerin askıya alınması söz konusu mu?' sorusuna; "Daha önce de belirttiğimiz gibi, müzakerede nükleer alanda her konu masaya yatırılabilir" dedi.

 

Müzakerelerin  sorunun halledilmesi konusunda en iyi çözüm yolu olduğunu belirten İran, müzakerelerin, İran'ın nükleer haklarını tanıması gerektiğini vurguluyor.

 

Uluslar arası Atom Enerjisi Ajansı’nın İran’la bazı alanlarda yaptığı işbirliğini kesmesinin, kesinlikle kabul edilemeyecek bir tutum olduğunu belirten Hüseyni, bunun hukuktan yoksun ve siyasi bir girişim olduğunu söyledi.

 

İran’ın UAEA ile işbirliğinin süreceğini söyleyen Hüseyni, İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Ali Laricani’nin Münih’te, AB’nin Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana ile yaptığı görüşmeye de değinerek, söz konusu görüşmenin  olumlu geçtiğini ve Tahran’ın sorunun çözüm yolunu müzakerede gördüğünü söyledi.

 

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin İran’a karşı aldığı  1737 sayılı yaptırım kararına da değinen İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hüseyni,  ‘İran kesinlikle yaptırım gibi kararları olumlu karşılamıyor ve bunların da süreci olumlu yönde değiştireceğine inanmıyor’ dedi.

 

Hüseyni, açıklamasında ayrıca İran’ın çabaları sonucu 118 ülkenin üye olduğu Bağlantısızlar Hareketi’nin geçen hafta nükleer silaha sahip İsrail’in diğer ülkelerin  güvenliğini tehdit ettiğini bildirdiklerini ve İsrail’i kınadıklarını bildirerek, uluslar arası toplumun, bu gerçeği görmesi gerektiğini söyledi.

 

Hüseyni, basın toplantısında ayrıca Amerikan Dışişleri Bakanı Rice’ın, İran’ın Irak’taki şiddet olaylarında rolünün olduğuna dair iddialarının asılsız olduğunu belirterek, “Bu gibi iddialar, Amerika’nın Irak politikasının yenilgiye uğramasından kaynaklanmaktadır” dedi.

 

Amerika ve CIA gibi istihbarat kuruluşlarının, Irak’ta İran’ın rolünün olduğunu ispatlamak gerekçesiyle sahte belge düzenlediklerini; buna rağmen ABD yönetiminin kongreyi bile ikna edemediğini söyleyen İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, “Amerika Irak’taki yenilgisini başkalarına yıkmak peşinde” diye konuştu.

 

İranlı diplomatların Amerikan güçlerince kaçırılmasına da değinen Hüseyni, Iraklı yetkililerden, Amerikan güçlerinin ellerindeki İranlı diplomatları derhal serbest bırakmaları konusunda ciddi adım atmalarını istediklerini belirterek, bunun uluslar arası kanunların çiğnenmesi ve diplomatik ilkelerin de ayaklar altına alınmasına anlamına geldiğini söyledi.

 

Amerika’nın İran’a karşı bir saldırı düzenleyeceğine dair söylentilere de değinen Hüseyni, “Bölge yeni bir savaşı kaldıracak güçte değil ve zaten Amerika da, yeni bir savaş çıkaracak durumda değil” dedi.

 



Makaleler

Güncel