Lübnan’dan BMGK’ya şikâyet

img
Lübnan’dan BMGK’ya şikâyet YDH

Lübnan Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in 1701 sayılı Birleşmiş Milletler kararını ihlal etmesi ve ateşkes anlaşmasını hiçe sayması nedeniyle Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne şikâyette bulundu.




YDH - Lübnan Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in 1701 sayılı Birleşmiş Milletler kararını ihlal etmesi ve ateşkes anlaşmasını hiçe sayması nedeniyle Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne resmi bir şikâyette bulundu.

Şikâyet dilekçesinde, İsrail'in karara ve ateşkes anlaşmasına olan bağlılığını tamamen yok saydığı ve Lübnan topraklarında saldırgan tutum sergilediği belirtildi.

Lübnan'ın New York'taki Birleşmiş Milletler Daimî Temsilciliği aracılığıyla sunulan şikâyet, İsrail'in 27 Kasım 2024'te yürürlüğe giren ateşkes anlaşmasını ihlal ettiği ve kararla ilgili olarak güçlendirilmiş güvenlik düzenlemelerine olan bağlılığını tamamen yok saydığı iddialarını içeriyor.

Şikâyet dilekçesinde, İsrail'in ateşkes anlaşması yürürlüğe girdiğinden beri devam eden ihlalleri ayrıntılı bir şekilde anlatıldı.

Bu ihlaller arasında kara ve hava saldırıları, ev ve yerleşim yerlerinin yıkımı, Lübnanlı vatandaşların kaçırılması, Lübnan ordusu askerleri dahil, sınırdaki köylerine dönen sivillere yönelik saldırılar yer alıyor.

Bu saldırılar sonucunda yaklaşık 24 sivil hayatını kaybetti ve 124'ten fazla kişi yaralandı.

Lübnan ayrıca, İsrail'in Lübnan ordusu devriyelerine ve gazetecilere yönelik saldırılarını da kınadı.

Şikâyet dilekçesinde, İsrail'in beş belirlenmiş işaretin kaldırılması ve bu işaretlerin tek taraflı olarak yeniden yerleştirilmesi girişimlerine karşı çıkıldığı belirtildi.

Lübnan, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nden, özellikle ateşkes düzenlemelerini destekleyen ülkelerden, bu tekrarlanan ihlaller karşısında kararlı ve açık bir tutum almalarını istedi.

Lübnan, ayrıca, Lübnan ordusu ve Birleşmiş Milletler Geçici Güçleri'ne (UNIFIL) yönelik desteğin artırılmasını talep etti. Bu destek, Lübnan'ın egemenliğinin korunması ve Lübnan vatandaşlarının güvenliğinin sağlanması için hayati önem taşıyor.