ABD'nin Orta Doğu Özel Temsilci Vekili Morgan Ortagus, Lübnan'da Hizbullah'ın hükümette yer almaması ve etkisinin azaltılması gerektiğini söyledi. Ortagus'un açıklamaları Lübnan Cumhurbaşkanlığı tarafından eleştirildi ve ABD Büyükelçiliği özür dilemek zorunda kaldı.
![](https://ydh.com.tr//images/logo2.png)
YDH - ABD'nin Orta Doğu Özel Temsilci Vekili Morgan Ortagus, Lübnan ziyaretinde Hizbullah'ın siyasi etkisinin azaltılması gerektiğini iddia etti.
Ortagus, Hizbullah'ın Lübnan hükümetinde hiçbir şekilde yer almaması ve etkisinin kırılması gerektiğini savundu.
Ortagus'un bu açıklamaları, Lübnan Cumhurbaşkanı Jozef Aun ile yaptığı görüşme sonrasında kamuoyuna yansıdı.
Cumhurbaşkanlığı kaynakları, kapalı kapılar ardında yapılan görüşmede Ortagus'un hükümet kurma süreci ve özellikle Bakan Yasin Cabir hakkında sorular sorduğunu aktardı.
Cumhurbaşkanı Aun ise Cabir'in yetkin bir kişi olduğunu ve siyasi görüşlerinin işine etki etmesine izin vermeyeceğini belirtti.
Ortagus'un kamuoyu önündeki Hizbullah karşıtı açıklamaları, Cumhurbaşkanlığı'nda şaşkınlıkla karşılandı.
El-Ahbar gazetesine göre Ortagus, İsrail'e teşekkürlerini de iletti. Bu durum, Cumhurbaşkanlığı'nı zor durumda bıraktı ve kısa bir açıklama yayımladı.
Ortagus'un, Cumhurbaşkanlığı'nın açıklamasından rahatsız olduğu ve ABD Büyükelçiliği yetkililerine tepkisini dile getirdiği öğrenildi.
ABD Büyükelçisi Lisa Johnson, Ortagus'un sözlerinin müttefiklerini zor durumda bıraktığını ve ülkenin içinde bulunduğu hassas durumda uygun olmadığını belirterek Dışişleri Bakanlığı ile temasa geçti. Büyükelçilik, daha sonra Cumhurbaşkanı Aun'dan özür diledi.
Bu gelişmelerin yanı sıra, İsrail'in Lübnan'ın güneyinden tamamen çekilme tarihini ikinci kez erteleme olasılığı, ateşkes anlaşmasının geleceği hakkında soru işaretleri yarattı.
İsrail'in güney Lübnan ve Bekaa Vadisi'ndeki askeri faaliyetlerini artırması da dikkat çekti. Ortagus'un önümüzdeki salı günü bu konuyu görüşmek üzere tekrar Beyrut'a gelebileceği belirtiliyor.
Ancak el-Ahbar gazetesine konuşan kaynaklar, Ortagus'un Lübnan'da İsrail'in çekilmesinden değil, yeniden konuşlanmasından bahsettiğini iddia etti.
Aynı kaynaklar, Ortagus'un Lübnan'a silah girişini engellemek için Suriye sınırındaki geçişlerin Lübnan ordusu tarafından kontrol altına alınması ve sınırda uluslararası güçlerin konuşlandırılması gibi önerilerde bulunabileceğini öne sürdü.
Ayrıca, İsrail'in güney Lübnan'daki bazı stratejik tepelerde konuşlanmasının da gündeme gelebileceği belirtildi.