Bağdat’ta Maliki hükümetinin düşürülmesi kaygısı

img
Bağdat’ta Maliki hükümetinin düşürülmesi kaygısı YDH

Suudi Arabistan El-Yevm gazetesi Bağdat muhabiri Safd El-Samuk, uluslar arası raporlara dayanarak




YDH-Suudi Arabistan El-Yevm gazetesi Bağdat muhabiri Safd El-Samuk, uluslar arası raporlara dayanarak Irak Başbakanı Nuri Maliki’nin petrol yasasını onaylamaması durumunda hükümetinin Bush yönetimi tarafından yıkılabileceğini kaydediyor.

 

Bölge ülkeler tarafından daha fazla kabul görebilecek yeni koalisyona karşı Birleşik Irak İttifakı ve Talabani’nin başını çektiği stratejik ortakları KYB yönetimi dün yaptıkları açıklamalarda siyasi süreci baltalamaya dönük her türlü çabaya karşı olduklarını açıkladılar.

 

Maliki geçen hafta Ramadi’ye bir ziyaret düzenledi ve kendilerine karşı operasyonların düzenlendiğini zannettiği bölgedeki aşiretlerle arasını düzeltmeye çalıştı. Aşiretler teröristlere karşı hükümeti destekleme ve terör eylemlerini engellemeleri karşılığında bölge halkına yardım sözü aldı.

 

KYB ve Birleşik Irak İttifakı, bazı Iraklı siyasetçilerin diplomatik hareketliliğini dikkatle izliyor. Bu bağlamda önümüzdeki ay Türkiye’de düzenlenecek Irak konferansı konusunda Maliki hükümetinin düşürülebileceği noktasında kaygılar taşıyorlar.

 

İsmini açıklamak istemeyen kaynaklar, eski başbakan İyad Allavi’nin Tarık Haşimi grubuyla birlikte ittifak kurduğunu ve bu ittifaka Kürt İttifakı’nın Barzani liderliğindeki Kürt grubu katma yolunda olduklarını kaydediyor.

 

Kaynaklara göre Barzani’nin yeni kurulan koalisyona katılması meselesi iki hafta önce Erbil’deki Barzani ve Allavi görüşmesinde masaya yatırıldı. Allavi birkaç gün önce projesini Türkiye’deki uluslar arası konferansa “Irak’ı kurtarma planı” çerçevesinde taşıyacağını açıkladı.

 

ABD’nin Başbakan’dan istediği şekilde yapılacak bakanlık değişiklikleri halen gerçekleşmedi. Öte yandan Adnan Duleymi yaptığı açıklamada hükümetteki hiçbir bakanını değiştirmeyi düşünmediklerini belirtiyor. Yakın zamanda bakanlıklarda herhangi bir değişime gidilebilecek gibi de gözükmüyor.

 

Irak’taki siyasi gözlemciler gelecek ay Türkiye’de düzenlenecek konferansta bu siyasi gelişmelerin gündeme taşınabileceğinden bahsediyor. Tüm bu değişimin çok uluslu gücün görev süresinin bitiş tarihine kadar gerçekleşmesi bekleniyor.

 

El-Yevm - Suudi Arabistan

16.03.07