Irak’ta iki istihbarat servisi faaliyet gösteriyor

img
Irak’ta iki istihbarat servisi faaliyet gösteriyor YDH

SAAF-Irak’ta, biri doğrudan ABD merkezi Haber alma örgütü CIA’ya diğeri de Irak devletine bağlı




SAAF-Irak’ta, biri doğrudan ABD merkezi Haber alma örgütü CIA’ya diğeri de Irak devletine bağlı olan iki istihbarat servisinin faaliyet gösterdiği açıklandı.

 

Amerikan Los Angeles Times gazetesinin haberine göre Irak’ta biri CIA’nın gözetimi altında diğeri de Iraklı yetkili Şirvan Vaili’nin yönetiminde olan iki istihbarat servisi bulunuyor.

 

Batılı ülkelerin Irak’taki istihbarat servisinin ABD Merkezi Haber Alma Örgütü CIA’nın denetiminde olduğunu sandıklarını belirten gazete, Iraklıların da ulusal güvenlikten sorumlu danışma bakanı Şirvan Vaili’nin yönetiminde bir istihbarat servisi kurduğunu belirtti.

 

Şirvan Vaili yönetimindeki istihbarat servisinin bakanlık personel sayısının yaklaşık üçte ikisine tekabül eden 1200 istihbarat görevlisini istihdam ettiğini belirten gazete, bunların yetersiz bütçe ve imkansızlığa rağmen faaliyetlerini sürdürdüğünü belirtti.

 

Haberini isminin açıklanmasını istemeyen Batılı bir diplomata dayandıran gazete, Şirvan Vaili yönetimindeki istihbarat servisinin her ilde bir temsilcisinin bulunduğunu öne sürdü.

 

Söz konusu istihbarat servisinin, Irak istihbaratının bilgi toplamakta yetersiz kaldığı el-Kaide ve Saddam kalıntıları konusunda bilgi topladığı ve elde ettiği istihbaratı doğrudan Başbakan Nuri el-Maliki’ye sunduğu ifade ediliyor.

 

Irak ulusal istihbarat servisi 2004 yılında ABD tarafından atanan geçici hükümet tarafından kuruldu, Irak ulusal istihbarat örgütü doğrudan CIA tarafından idare ediliyor.