Irak’a 40 bin yeni asker daha alınıyor

img
Irak’a 40 bin yeni asker daha alınıyor YDH

SAAF-Irak ve ABD 14 milyar dolar daha harcayarak önümüzdeki 18 ay içinde 40 bin asker daha




SAAF-Irak ve ABD 14 milyar dolar daha harcayarak önümüzdeki 18 ay içinde 40 bin asker daha almayı kararlaştırdı.

 

Irak ordusunun eğitiminden sorumlu Amerikalı komutan Martin Dampsy, alınacak yeni 40 bin asker için harcanacak 5 milyar doları ABD’nin geri kalanı ise Irak’ın karşılayacağını belirtti.

 

Amerikalı general, yeni planla sadece bugünkü sorunların çözümünün değil, Irak ordusunun gelecekte nasıl olması gerektiğinin belirlenmesinin hedeflendiğini söyledi.

 

Irak ordusundaki asker sayısının 2007 yılı sonuna kadar 170 bine yükseltilmesi bekleniyor. Irak ordusunda geçtiğimiz yıla oranla 34 bin 500 kişilik bir artışın söz konusu olduğu belirtilirken halen var olan 10 tugayın da bu artışla 12’ye çıkarılması öngörülüyor.

 

Yerel ve ulusal birliklerle sınır muhafızlarından oluşan Irak polisindeki görevli sayısının geçen yılın aralık ayında 192 bin 200 olduğu, yeni alımlarla polis sayısının da 2007 yılı sonuna kadar 198 bin 600’e çıkarılması hedefleniyor.

 

Irak ordusunun ABD silahlarıyla yenileneceğini belirten Amerikalı general, Irak ordusunun elindeki kalaşnikof marka silahların da M-16’larla değiştirileceğini söyledi.

 

Halen sadece keşif ve nakliye görevi üstlenen Irak hava kuvvetlerinin 2007 yılına kadar Rus yapımı MA-16 ve 17 ve UH-2 helikopterleriyle donatılacağı ifade ediliyor.

 

Petrol havzalarının korunması için görev yapacak olan Irak deniz kuvvetlerine de 900 yeni deniz piyadesi alınacağı belirtiliyor.