ABD-Rusya:İran’a yaptırım yok; ama şimdilik

img
ABD-Rusya:İran’a yaptırım yok; ama şimdilik YDH

SAAF- BM Uluslar arası Atom Enerjisi Ajansı Başkanı Muhammed el-Baradei’nin İran’ın nükleer faaliyetleriyle ilgili raporu tartışılırken Rusya ve ABD BM Güvenlik Konseyi’nde




SAAF- BM Uluslar arası Atom Enerjisi Ajansı Başkanı Muhammed el-Baradei’nin İran’ın nükleer faaliyetleriyle ilgili raporu tartışılırken Rusya ve ABD BM Güvenlik Konseyi’nde Tahran’a yönelik bir ekonomik yaptırım veya askeri müdahale kararı almanın şimdilik uzak bir ihtimal olduğunu belirtti.

 

Rusya Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Konstantin Kusaçev, BM Güvenlik Konseyi’nde Rusya ve Çin’in İran’a yönelik ekonomik yaptırım veya askeri müdahale seçeneklerini öngörmeyen bir kararı destekleyeceğini bildirdi.

 

Güvenlik Konseyi’nde tavsiye yerine bağlayıcılığı olan bir karar çıkarılmasının daha iyi olacağını belirten Rus yetkili, “şimdiye kadar Rusya ve Çin, bir karar çıkarılmasını önlemeye çalıştı; ama İran maalesef Güvenlik Konseyi’nin isteklerini kabul etmedi, bundan dolayı da karar çıkma ihtimali arttı. Eğer İran uluslar arası toplumun isteklerine aldırış etmemeyi sürdürürse, yaptırım da gündeme gelebilir” diye konuştu.

 

Uuluslar arası Atom Enerjisi Ajansı M. El-Baradei, 28 Nisan’da BM Güvenlik Konseyi’ne ve Ajans Yöneticiler Kuruluna sunduğu raporda İran’ın Ajans’a bildirmediği hiçbir nükleer madde bulamadıklarını ifade etti.

 

Fransa, Almanya ve Çin, sorunun en iyi çözüm yolunun diplomasi olduğunu kaydetti. 

 

Öte yandan ABD’nin BM’deki daimi temsilcisi John Bulton da cuma günü yaptığı açıklamada şu an Güvenlik Konseyi’nde İran’ı zenginleştirme programını durdurma yönündeki Konsey’in isteklerine uymaya zorlayacak bir tasarının bulunmadığını belirterek “Mevcut şartlarda İran’a yönelik bir yaptırım istemeyeceğiz; ama 7. madde çerçevesinde bir metin hazırlayabiliriz” dedi.

 

Bulton sözlerini şöyle sürdürdü: “İlk adım olarak basit ve açık bir karar çıkaracağız, bu kararda geçen ay belirtilen tüm nükleer faaliyetlerin durdurulması ve Ajans’la işbirliği yapılması isteğini bağlayıcılığı olan bir karara bağlayacağız. İran’a buna uyması için kısa bir süre vereceğiz, İran’ın buna uymaması durumunda bu kez “hedefli yaptırımı” öngören ikinci adımı devreye sokacağız.”

 

Bulton söz konusu “hedefli yaptırım”ın İran’ın petrol ihracatını da kapsayıp kapsamadığı sorusuna cevap vermedi.

 

Bulton’un söz konusu ettiği 7. madde ekonomik yaptırımları ve askeri müdahaleyi mümkün kılıyor.