Laricani:, ABD, bölgede, kalmasın;, çünkü, menzil" /> Laricani:, ABD, bölgede, kalmasın;, çünkü, menzil" /> Laricani: ABD bölgede kalmasın; çünkü menzil" /> Laricani: ABD bölgede kalmasın; çünkü menzil" /> Laricani: ABD bölgede kalmasın; çünkü menzil" /> Laricani: ABD bölgede kalmasın; çünkü menzil"> Laricani:, ABD, bölgede, kalmasın;, çünkü, menzil">

Laricani: ABD bölgede kalmasın; çünkü menzil

Laricani: ABD bölgede kalmasın; çünkü menzil"> img
Laricani: ABD bölgede kalmasın; çünkü menzil YDH

YDH-İran Ulusal Güvenlik Yüksek Kurulu Genel Sekreteri Ali Laricani, Irak halkının ABD’ye askeri üs kurma izni vermeyeceğini belirterek “ABD bölgede kalmasın; çünkü menzilde duruyor” dedi.




YDH-İran Ulusal Güvenlik Yüksek Kurulu Genel Sekreteri Ali Laricani, Irak halkının ABD’ye askeri üs kurma izni vermeyeceğini belirterek “ABD bölgede kalmasın; çünkü menzilde duruyor” dedi.

 

İran Ulusal Güvenlik Yüksek Kurulu Genel Sekreteri Ali Laricani, bugün düzenlediği ve yerli ve yabancı basın mensuplarının katıldığı basın toplantısında Irak’ta yaşanan gelişmelere de değindi. ABD’nin Irak Büyükelçisi Ryan Crocker ve Irak’taki çok uluslu gücün Komutanı David Petraeus’un ABD Senatosuna sunduğu rapora yönelik eleştirilerde bulundu.

 

“Amerikalılar ortalık yatıştıktan sonra Irak’taki gerçeklerin ortaya çıkacağına dikkat etmelidir” diyen Laricani, Senatoya sunulan raporun çelişkilerle dolu olduğunu belirtti.

 

Raporda ABD’nin Irak’taki başarısından söz edilerek bunun son dönemde arttırılan 20 bin askerle sağlandığının söylendiğini belirten Laricani, aynı raporda el-Kaide tehdidinin devam ettiğinin ifade edilmesine rağmen gönderilen 20 bin askerin geri çekileceğinin söylenmesini rapordaki çelişkilere örnek olarak gösterdi.

 

“20 bin askerle bu kadar başarı kazanıldıysa ve el-Kaide tehdidi devam ediyorsa neden bu 20 bin askeri çekiyorsunuz?” diyen Laricani, son aylarda Irak’taki güvenlik durumunda yaşanan iyileşmenin ABD’nin yaptıkları sayesinde değil, Irak hükümetinin siyasi gelişmesi, Merceiyetin bilge tutumu, Iraklı önde gelen siyasi partilerin tavırları ve komşu ülkelerin yardımı sayesinde gerçekleştiğini söyledi.

 

Irak’ta güvenlik durumunun iyileşmesinin ABD askerleri sayesinde gerçekleştiğine inanmanın saflık olduğunu belirten Laricani, İngiliz askerlerinin Basra’dan çekilmesinden sonra burada yaşanan şiddet olaylarındaki ciddi azalmanın da buna örnek olduğunu ifade etti.

 

ABD’nin 20 gün kadar önce Iraklı önde gelen siyasi partilerin kurduğu yeni ittifaka karşı çıkmasına rağmen raporda bunun Irak’ta yaşanan olumlu gelişmelere olan katkısına değinilmesini de Amerikalıların çelişkilerine örnek olarak gösteren Laricani, “Biz ABD’lilerin Irak’ın bugünkü durumundan memnun olmalarının önünde bir engel görmüyoruz; ama Amerikalılar şunu bilmeliler ki bu onların yaptıklarının sonucu değildir” dedi.

 

ABD’nin Irak’ı işgal etmesinden bu yana Irak’ta refahın ve altyapının geliştirilmesi yönünde hiçbir şey yapılmadığını belirten Laricani, Bağdat’ta hastanelerin bile etkin bir şekilde çalışmadığını ve Irak’ta günde sadece 2 saat elektrik verildiğini belirterek Irak’a elektrik ve akaryakıt veren tek ülkenin de İran olduğunu söyledi.

 

Irak’a terörist gönderenler ABD’nin bölgedeki müttefikleri

Konuşmasının sonunda gazetecilerin sorularını da cevaplandıran Laricani, Amerikalıların Irak’ta yaşanan güvenlik sorunlarından İran ve Suriye’yi sorumlu tutmasını nasıl değerlendirdiğine ilişkin bir soruyu, bu iddiaların ABD’lilerin karşılaştıkları sorunları izah etmeye dönük saptırmalarından biri olduğunu söyleyerek cevapladı. ABD’nin 50’den fazla Devrim Muhafızı’nı yakaladıklarını söylediğini belirten Laricani, kendilerinin de ABD’den en azından bunlardan 5 tanesinin ismini açıklamalarını istediklerini; ancak Amerikalıların şimdiye kadar tek bir açıklamada bile bulunmadıklarını belirtti.

 

ABD’li yöneticilerin bu tür iddialarının yalan olduğunu Irak halkının, Amerikan halkının ve Amerikalı politikacılarının da çok iyi bildiğini belirten Laricani, Irak’a gelen teröristlerin de ABD’nin bölgedeki dostları tarafından gönderildiğini belirtti.

 

İngilizleri örnek alın

Amerikalılara Basra’dan çekilen İngilizleri örnek göstererek seslenen Laricani, “İngilizler Basra’da ilginç bir yola başvurdular; İngilizler, direnişçilerden çıkmaları için kuşatmayı kaldırmalarını istediler; bu güzel bir tecrübedir. Siz de bu tecrübeden yararlanabilirsiniz” dedi.

 

Amerika’nın İran’ın Irak hükümetini zayıflattığı yönündeki iddialarına da değinen Laricani, “Bunlar büyük bir yalan söyleyip bunun büyüklüğüyle halkı kandırmak istiyorlar. ABD’nin Irak’ı işgal ettiği günden itibaren biz Irak’ta demokratik süreci destekledik. Biz şunu soruyoruz: Sayın Crocker’in raporunda adı geçen bölge ülkelerinden hangisi, Irak’taki demokratik süreci destekledi? Irak’ta halkın seçtiği meclisi ve hükümeti destekleyen sadece İran oldu” dedi.

 

“Amerikanın teröristlerinin nereden geldiğini, onların kökenini hepiniz biliyorsunuz. Bunların hepsi Amerika’nın bölgedeki müttefiklerinden Irak’a geliyorlar. Bunlar teröristlerini Irak2a gönderiyorlar” diyen Laricani, Irak’taki tüm grupların bu cümleden de Irak hükümetinin İran’ın dostu olduğunu çünkü Saddam zamanında bunların İran tarafından desteklendiğini söyledi.

 

ABD terörist PJAK’ı destekliyor

Amerika’nın PKK uzantılı terör örgütlerini desteklediğini belirterek Amerikalı yetkililere seslenen Laricani, “Elbette CIA ve Pentagon’dan verilen fikirlerle yapılan şeytanlıkları biliyoruz. Biz Amerika’nın Irak’taki büyükelçisinin terörist gruplarla yaptığı toplantılardan, bu toplantılarda terörist gruplara hangi tavsiyelerde bulunduğundan haberdarız” dedi ve Amerika’nın PJAK örgütünü desteklediğini bildiklerini söyledi.

 

“Biz sizin Saddam’ın yardımcısı İzzet İbrahim ed-Duri ile yaptığını görüşmelerden de haberdarız” diyen Laricani, Amerika’yı Irak hükümeti konusunda da ikili oynamakla suçladı.

 

Bir gazetecinin Cumhurbaşkanı Ahmedinejad’ın İran’ın ABD askerlerinin çekilmeyiyse Irak’ta doğacak boşluğu dolduracağına ilişkin sözlerinin ne anlama geldiğini sorması üzerine de Laricani, “Sayın Ahmedinejad, bu demecinde Irak’ın kayyuma ihtiyacının olmadığını, Irak halkının ve hükümetinin gelişmiş olduğunu ve İran’ın da Irak’ı desteklediğini söyledi” diye cevapladı.

 

Irak işgalinin olumsuz sonuçlar doğuracağını başından beri söylediklerini kaydeden Laricani, ABD’nin İran sınırında askeri bir üs kurmaya hazırlandığının hatırlatılması üzerine de “Irak halkı ABD’ye askeri üs kurma izni vermeyecektir; bu konuda önemli olan Irak hükümetinin tutumudur. Irak hükümeti ABD’ye askeri üs kurma izni vermeyeceğini açıkça ifade etmiştir. Bizce de ABD bölgede kalmamalıdır; çünkü menzil içinde bulunmaktadır” dedi.

 



Makaleler

Güncel