Saddam Hüseyin'e Kürt davası

img
Saddam Hüseyin'e Kürt davası YDH

BBC-Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin'i yargılayan mahkeme,




BBC-Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin'i yargılayan mahkeme, gelecek ay bir dava daha açılacağını duyurdu.

 

Bu ikinci dava 21 Ağustos'ta başlayacak ve Kürtlere karşı soykırım suçlamasını da içerecek. Saddam Hüseyin yönetiminin 1980'li yıllarda yürüttüğü Enfal kampanyası sonucu yaklaşık 100 bin Iraklı Kürt'ün öldüğü, binlerce köyün de yerle bir edildiği söyleniyor.

 

Davada eski Irak cumhurbaşkanıyla birlikte altı kişi daha yargılanacak. Bunlar arasında Halepçe'de 5 bin sivili zehirli gazla öldürdüğü söylenen, Kimyasal Ali lakaplı kuzeni Ali Hasan el Mecid de var.

 

Saddam Hüseyin halen kendisine yönelik bir suikast tehdidi ardından 148 Şii'nin ölüm emrini vermekten yargılanıyor. İnsanlığa karşı suç işlemekle itham edilen eski liderin idam isteniyor.

 

Bağdat'taki koalisyon güçlerinin bulunduğu Yeşil Bölge'de sekiz aydır süren bu ilk davada, savcılık kapanış mütalaasını sundu. Savunmanın da son sözlerini 10 Temmuz'da söylemesi planlanıyor. Ardından beş Iraklı yargıçtan oluşan heyet kararını açıklayacak. Amerikalı bir yetkili, kararın Eylül ortasına kadar çıkmasını beklediklerini söyledi.

 

Irak'ın yeni Cumhurbaşkanı Celal Talabani'yse herhangi bir ceza infaz edilmeden, Saddam Hüseyin'in hakkındaki tüm suçlamalardan yargılanacağını açıkladı.