ABD'den İsrail'e itidal çağrısı

img
ABD'den İsrail'e itidal çağrısı YDH

BBC-Bir İsrail askerinin Filistinli militanlar tarafından rehin alınmasının yol açtığı kriz




BBC-Bir İsrail askerinin Filistinli militanlar tarafından rehin alınmasının yol açtığı kriz büyürken, ABD, operasyon hazırlığındaki İsrail'e diplomasiye fırsat tanıması çağrısında bulundu.

 

İsrail ordusu teyakkuza geçirildi

 

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Pakistan'a giderken yaptığı açıklamada, krizin çözümü için daha fazla çaba harcanması gerektiğini söyledi.

 

İsrail tank ve birlikleri Gazze sınırında beklerken, İsrail Başbakanı Ehud Olmert, operasyonun hızla yaklaşmakta olduğu uyarısında bulundu. Filistinli üç militan grup dün kaybolan İsrailli asker Gilad Şalit hakkında bilgi karşılığında cezaevlerindeki Filistinli kadın ve çocukların tahliyesini istemişti. Olmert, "İsrail Hükümeti'nin gündeminde böyle birşey yok" diyerek talebi reddetti.

 

İsrail hapishanelerinde dokuz bin Filistinli tutsak bulunuyor. Bu tutsaklardan 100'ünün kadın, 300'ünün de 18 yaşın altında olduğu sanılıyor.

 

Ehud Olmert, "İsrail Hamas'ın terörist şantajının kurbanı olmayacak. Müzakereye ya da pazarlığa girmeyeceğiz" diye konuştu.

 

Filistinliler, Pazar günü İsrail'in bölgeden çekilmesinden sonra ilk kez bir tünelden İsrail topraklarına sızarak askeri kontrol noktasına saldırı düzenlemişti. Çıkan çatışmada, üç Filistin ve iki İsrail askerinin öldüğü, bir İsrail askerinin de büyük ihtimalle rehin alındığı bildirilmişti.

 

1994'ten beri ilk kez bir İsrail askeri kaçırılıyor.

Bazı arabulucu heyetleri 19 yaşındaki askerin bulunması için çaba yürütüyor. Kudüs'teki BBC muhabiri John Leyne, arabuluculuk faaliyetlerinin başarısızlıkla sonuçlanması halinde hem İsrail hem de Filistin tarafının zor durumda kalacağına dikkat çekiyor.

 

Muhabirimize göre, orduyu teyakkuza geçiren İsrail Hükümeti, operasyona başlarsa rehin tutulan askerin hayatını tehlikeye atabilir. Karşılık vermemesi halinde ise İsrail kendisini aciz bir konuma düşürebilir.

 

Filistinliler açısından da benzer zorluklar söz konusu. Zira İsrail'le topyekun bir savaşa girilmesi ağır sonuçlar doğurabilir.

 

Filistinli liderler, kayıp asker hakkında bilgileri olmadığını söylüyor.