• 03/11/09 - 01:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH- İran İslam İnkılabı Rehberi Ayetullah Hamenei, Türkiye’nin Gazze konusunda son derece iyi bir rol oynadığını söyledi.




    YDH- İran İslam İnkılabı Rehberi Ayetullah Hamenei, Türkiye’nin Gazze konusunda son derece iyi bir rol oynadığını söyledi.

     

    EKO zirvesi için Tahran’da bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü kabul eden İran İslam İnkılabı Rehberi Ayetullah Hamenei, Türkiye ve İran arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için çok önemli potansiyeller bulunduğunu belirtti ve “EKO, ekonomik işbirliğinin geliştirilmesi için bir örnektir; fakat Türkiye ve İran, bölgenin iki önemli ve etkili ülkesi olarak siyasi alanda ve güvenlik alanında da ilişkilerini geliştirme kabiliyetine sahiptir” dedi.

     

    Türkiye ve İran Cumhurbaşkanlarının ikili ilişkileri geliştirme konusundaki çabalarından büyük bir memnuniyet duyduğunu belirten Ayetullah Hamenei; Türkiye, İran ve Pakistan arasındaki demiryolu hattının iki ülke arasındaki işbirliğinin diğer alanlarda da arttırılmaya müsait potansiyeline örnek oluşturduğunu söyledi.

     

    ABD ve İsrail’in Türkiye ve İran ilişkilerinin gelişmesini istemediğini belirten Ayetullah Hamenei, ancak İran ve Türkiye’nin ABD ve İsrail’e rağmen ortak menfaatler doğrultusunda hareket etmesi gerektiğini söyledi.

     

    Her iki ülkede de ilişkileri geliştirme yönünde ciddi bir irade bulunduğunu belirten İslam İnkılabı Rehberi Ayetullah Hamenei, Ortadoğu ve Filistin meselesine öncelik verilmesi gerektiğini belirtti ve “Türkiye, Gazze meselesinde iyi bir rol oynadı ve Sayın Erdoğan’ın Davos toplantısındaki adımı son derece iyiydi” dedi.

     

    Irak ve Afganistan meselelerinin bölgenin diğer önemli meselelerinden olduğunu belirten Ayetullah Hamenei, “ABD, Irak ve Afganistan konularında büyük hatalar yaptı; bugünkü ABD hükümetinin Gazze konusundaki tutumu da Amerika’nın bu hatalarından biridir” diye konuştu.

     

    İran İslam İnkılabı Rehberi Ayetullah Hamenei, yeni Amerikan hükümetinin eski hataları telafi etme konusunda herhangi bir çaba göstermediğini belirtti.